Google Translate

woensdag 15 september 2021

Bette Berlin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een uitgebreid systeem met grote antennes op de weide ten zuidoosten van Fræer. De lokale bevolking noemde het gebied Bette Berlin, Klein Berlijn.

Het systeem was geheim en pas na de oorlog kwamen ze erachter wat daar eigenlijk aan de hand was. Het systeem was een radarstation met een bereik tot ver in het Skagerrak, Vesterhavet en een groot deel van het Kattegat. Van hieruit konden de Duitsers de geallieerde vliegtuigen in de gaten houden en hun eigen nachtvluchten leiden. Het radarstation was vrij belangrijk voor de Duitsers.

Tijdens de oorlog werd het radarstation verschillende keren uitgebreid totdat het uiteindelijk het hele weidegebied ten zuiden van Fræer besloeg en het radarstation in Fræer uiteindelijk het grootste in zijn soort in Denemarken werd. Na de oorlog werd Bette Berlin gebruikt als vluchtelingenkamp voor Duitse vluchtelingen. Het kamp werd uitgebreid met grote houten barakken zodat het plaats bood aan meer dan 2000 mensen. De laatste vluchteling verliet het kamp in mei 1947.

Volgens de informatie kun je nog de restanten van de commandobunker zien en in de wei zie je nog het gebouw met de grootste parabolische schermen. 

Van Bette Berlin is zelfs een poster te koop. Het gebouw heeft op de poster nog een extra verdieping die er nu niet meer is. 

Interessant is ook het interview met kolonel Michael Svejgaard over Bette Berlin. Hij heeft drie boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog. De boeken zijn niet meer te koop. Michael Svejgaard is overleden op 14 december 2020.

We hebben even gekeken en er is niet veel meer te zien. Het is nu een opslag. Het informatiebordje aan de zijkant van de weg is het enige wat nog aan Bette Berlin herinnert. Mis je het bordje dan mis je ook een stuk geschiedenis van Denemarken. Het gebouw in de wei blijft dan een gewone opslagschuur. Een bijzonder verhaal.








Oude foto van Bette Berlin afkomstig van de Geocaching website.

2 opmerkingen:

  1. Interessant om te weten wat zich daar heeft afgespeeld. Leuk dat er op het informatiebord dan nog wat oude foto's van deze plek zijn te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was wel zoeken. We hadden informatie vanuit Rebild Bakker over deze plek gevonden, maar het daadwerkelijk vinden was best lastig. Vooral ook omdat het gebouw nu op een schuur lijkt.

      Verwijderen