Google Translate

zondag 19 september 2021

Gammelskov Batteri

Het verleden van Zuid-Jutland was mij niet bekend en het verbaasde mij dat er overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog te zien waren. Zuid-Jutland hoorde voor de Eerste Wereldoorlog bij het Duitse keizerrijk. In 1916-18 werd de verdedigingslinie Sikringsstilling Nord gebouwd en moest een mogelijke Engelse aanval op Duitsland vanuit het noorden voorkomen. Hieronder een gedeelte van de Sikringsstilling Nord Wikipedia pagina:

De linie loopt door Zuid-Jutland en is 's werelds best bewaarde veldversterkingslinie uit de Eerste Wereldoorlog. De lijn ligt in het deel van Denemarken (Noord-Sleeswijk/Zuid-Jutland) dat na de Deense nederlaag in de oorlog in 1864 aan Duitsland werd afgestaan en vervolgens in 1920 weer terugkeerde naar Denemarken. Sikringsstilling Nord strekt zich uit van Hoptrup bij de Kleine Belt in het oosten tot Rømø bij de Waddenzee in het westen en is ca. 50 kilometer lang. Met ca. 900 bunkers, 40 batterijen, prikkeldraad, overstromingsvoorzieningen, militaire spoorwegen om de lijn te ondersteunen en talrijke seinstations, waren destijds de sterkste in zijn soort in Europa. Na de hereniging in 1920 vormde de linie een bedreiging voor Denemarken, aangezien zelfs een klein aantal Duitse troepen zich snel zou kunnen vestigen en er aanzienlijke troepen nodig zouden zijn om ze te verdrijven. Daarom blies het Deense leger in de jaren na de hereniging de meeste faciliteiten op. Een aantal bunkers stond echter te dicht bij landgoederen of steden en kon daarom niet worden opgeblazen met de toen bekende methoden. Om die reden staat het het nog steeds bekend als 's werelds best bewaarde veldversterkingslinie uit de Eerste Wereldoorlog.

Gammelskov Batteri was één van de faciliteiten die opgeblazen is door de Denen. De batterij ligt zo'n 3 km ten noordoosten van Agerskov en is zeker een bezoek waard. Het pad door het bos naar de batterij is alleen al de moeite waard. Een heel aparte sfeer als je daar loopt. De verwoeste batterij is indrukwekkend. Fascinerend om door een stuk geschiedenis te lopen en te zien hoe de betonstukken worden opgenomen door de natuur.

2 opmerkingen:

  1. Bijzonder gebied, je foto's zijn gemaakt met prachtige lichteffecten tussen de bomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker een bijzonder gebied. Nu ik er meer over gevonden heb lijkt het mij wel erg leuk om nog meer te zien van de Eerste Wereldoorlog. Vooral de faciliteiten die niet opgeblazen zijn.

      Verwijderen