Google Translate

donderdag 31 maart 2022

Mariager kerk

In een vorige post had ik het over de Mariager kerk en klooster. Dat was een post over de buitenkant. Omdat er een begrafenis was konden we niet naar binnen. Later die dag zijn we weer terug gegaan en alsnog naar binnen gegaan en er is genoeg te zien in deze indrukwekkende kerk.











zondag 27 maart 2022

Human Nature

Filmdetails:
Titel: Human Nature
Jaar: 2022
Regisseur: Bart Schrijver
Verhaal: Bart Schrijver
Acteurs: Jamie BouwmeesterEllen Helinder, Huub Smit
Duur: 110 minuten
IMDB cijfer: 8,8




Samenvatting:
Sophie (30) besluit om 500 kilometer te gaan hiken door het arctisch gebied van Noorwegen. Ze wil weg van de druk van banen, studies, vrienden en het altijd te moeten meten met haar broers en zussen. Niet veel later is ze in één van de laatste echte wildernissen die Europa nog rijk is… Alles wat ze wil is alleen zijn. In haar tent de grootse natuur ervaren. Maar het leven thuis lijkt haar niet te begrijpen en zichzelf lostrekken blijkt moeilijker dan gedacht.

De film:
In deze blogpost had ik het al over de film met achter de schermen video's. De film aangeschaft via de Human Nature website en online gekeken. Het is een bijna twee uur durende film over de hike van Sophie van de Noordkaap naar Kilpisjärvi. In het begin is Sophie nog in de stad en zien we haar bij haar familie. Direct is te merken wat het probleem is. Ze is afgestudeerd en haar broer heeft gezorgd dat ze na de hike kan beginnen met een baan bij een vriend van hem. Maar wil Sophie dit wel? Daar probeert ze achter te komen tijdens de wandeltocht.

Conclusie:
Het is alsof je meedoet met de hike. Er zitten gedeeltes in de film waarin je minutenlang Sophie ziet ploeteren. In het begin dat Sophie bij haar familie is, zijn haar twijfels over het toekomstige leven van haar gezicht af te lezen. Tijdens de contactmomenten met haar familie en HR medewerker van het bedrijf waar ze komt te werken zegt het nonverbale gedrag van Sophie alles. De scène dat het dorpje Olderfjord Öldenfjörd wordt genoemd zegt eigenlijk genoeg. Dit is zo mooi gespeeld. Ze wil alleen zijn, maar is niet eenzaam. De ontmoeting met de eerste hiker zegt ook genoeg. Ze wil alleen zijn en dat laat ze duidelijk merken. De ontmoeting met Anna gaat al wat beter en als ze Lise tegenkomt dan is het voor haar duidelijk wat ze wil. Erg mooi in elkaar gezet en de hike voelt natuurlijk echt aan omdat ze de hike ook daadwerkelijk gedaan hebben. Hoe Jamie Bouwmeester, die Sophie speelt, dat heeft ervaren is te lezen in dit interview. De film zal waarschijnlijk voornamelijk door hikers bekeken worden. De titel van de film had wat mij betreft wel anders mogen heten. Human Nature is ook een merk die de ANWB verkoopt en de ANWB is de hoofdsponsor van de film. Ik snap hun reden voor de titel maar de associatie met de ANWB ligt er te dik bovenop. Het is daarnaast ook een titel die er niet uitspringt.

In de aftiteling wordt Mollisjok fjellstue genoemd. Meer over de film is te lezen in deze twee artikelen van de Mountain Reporters website: 

donderdag 24 maart 2022

Mariager kerk en klooster

Vorige zomer waren we in Mariager, Denemarken en hebben daar de kerk en het bijbehorende klooster bezocht. De kerk is een overblijfsel van het middeleeuwse Birgittinessen klooster. Mariager Kloster was samen met het klooster in Maribo de enigen in Denemarken die tot de Orde van Birgittine behoorden. Het klooster werd gesticht tijdens het bewind van koning Erik van Pommeren, ergens in de periode 1425-1432. Tegen het einde van de middeleeuwen was Mariager Kloster het grootste en meest dominante klooster in Oost-Jutland. De Birgittine-orde trok vooral leden van adellijke families aan. In de kloosters van de Orde van Birgittine woonden zowel monniken als nonnen, maar in aparte gebouwen aan weerszijden van de kerk. Het nonnenklooster bestond waarschijnlijk uit 3 vleugels, die een omsloten binnenplaats vormden, waar de kerk de zuidvleugel vormde. Dit is te zien op de laatste foto. 

Tot op de dag van vandaag zijn de kerk en de noordvleugel van het klooster bewaard gebleven, terwijl de andere gebouwen in de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw werden gesloopt. Vandaag de dag is de Mariager kerk slechts een bescheiden gebouw in vergelijking met het oorspronkelijke ontwerp. Als je er voor staat zou je dit niet zeggen. Het is nog steeds één van de grootste kerken die we in Denemarken gezien hebben. Na de sluiting van het klooster werd de kerk een gewone parochiekerk voor Mariager. Het onderhoud van de grote kerk was echter een te grote taak voor het kleine marktstadje en de kerk raakte in verval. In 1788-89 voerde architect Anders Kruuse een ingrijpende renovatie en reductie van het gebouw uit. Het gehele oostelijke deel van de kerk werd afgebroken en vervangen door een klein laag koor. In 1931-33 werd opnieuw een restauratie uitgevoerd, waarbij het kleine koor werd opgeheven.


Het klooster was geopend en je kunt daar vrij veel informatie zien over het klooster en de Birgittine Orde. Helaas was het niet mogelijk om alles te zien in het klooster. Alleen de entree was toegankelijk.


De kerk kun je wel bezoeken maar op het moment dat we er waren was men bezig met de voorbereidingen van een begrafenis. We konden wel naar binnen om te kijken maar niet gedaan. We zijn later op de dag weer teruggegaan naar de kerk en zijn toen naar binnen geweest. De binnenkant volgt nog een keer.



De kerk bloemenwinkel.

Naast de kerk is een bloemenwinkel en een begrafenisondernemer aanwezig.





zaterdag 19 maart 2022

Svart Krabba - Black Crab

Filmdetails:
Titel: Svart Krabba - Black Crab
Jaar: 2022
Regisseur: Adam Berg
Verhaal: Adam Berg, Pelle Rådström en Jerker Virdborg
Acteurs: Noomi RapaceDavid DencikAliette Opheim
Duur: 114 minuten
IMDB cijfer: 5,5

Black crab


Samenvatting:
Om een apocalyptische oorlog te eindigen en haar dochter te redden, gaat een soldaat op een wanhopige missie om met een topgeheime vracht een bevroren zee over te steken.

De film:
Sinds 18 maart 2022 is de Zweedse film Svart Krabba te zien op Netflix. Ik was zeer benieuwd naar deze film die gebaseerd is op het boek Codenaam Zwarte Krab van Jerker Virdborg uit 2005. Eind 2018 heb ik het boek gelezen. De blogpost over het boek is hier terug te vinden. De conclusie van toen was:

Een interessant verhaal over een oorlog die ergens in het noorden plaatsvindt. De plaatsnamen en de namen van de eilanden geven wel aan dat het Scandinavië is. Vier schaatsers die een missie moeten uitvoeren. De daadwerkelijke missie is spannend om te lezen. Het laatste deel vond ik zelf jammer genoeg vaag. De plaatsnamen die Virdborg gebruikt heeft voor zijn verhaal zouden zo uit de catalogus van Ikea kunnen komen.

Ik was zeer verbaasd om te lezen dat het boek zou worden verfilmd en daarom erg benieuwd hoe de uitvoering is. De acteurs zijn in ieder geval geen onbekenden en met Noomi Rapace in de hoofdrol kan er eigenlijk weinig mis gaan lijkt mij. Het verhaal wijkt op een aantal onderdelen af van het boek. In het boek gaan vier mannen de zwarte krab missie uitvoeren. In de film zijn ze met zijn zessen. De hoofdpersoon in het boek heet Karl Edh. In de film is dit Caroline Edh geworden. In het begin van de film is te zien dat ze een dochter heeft. Toen begon de ellende van de oorlog net. In het heden is de oorlog in volle gang. De beelden van de steden zien eruit alsof het beelden uit het nieuws zijn over Oekraïne. Bizar hoe de film de realiteit benaderd. De vijand is net als in het boek onbekend en er wordt niets uitgelegd over de oorlogssituatie. Waar de oorlog plaatsvindt is ook net als in het boek niet duidelijk. Er is wel vluchtig een kaart te zien maar echt duidelijk wordt het niet. Het is er in ieder geval koud. De missie van Zwarte Krab is om twee kokers naar het noorden, naar Ödö, te brengen over het ijs. 

Conclusie:
De film is net zo vaag als het boek. Je wordt weinig wijzer van de situatie en van de achtergronden van de leden van de missie. Van Caroline is nog het meeste bekend maar alleen van de flashbacks met haar dochter. In het boek vond ik het gedeelte dat ze over het ijs gingen het beste deel en het laatste deel het minst. In de film is dit exact hetzelfde. De tocht over het ijs is geweldig om te zien. De recensies zijn niet al te best en dat heeft vooral te maken met het feit dat er helemaal niets bekend is van de achtergrond van de soldaten. Zelf heb ik daar geen problemen mee en het was zeker de moeite waard om de film te bekijken. Toch blijft er een vreemde smaak achter vanwege de huidige oorlogssituatie. 

Interview:
In deze twee interviews van Screenrant en Tudum met regisseur Adam Berg is onder andere te lezen waarom hij gekozen heeft om Karl Edh te vervangen door een vrouw. 

In een ander artikel van Tudum is te lezen hoe echt Svart Krabba is. Hoewel het verhaal fictief is heeft Zweden een gespecialiseerde eenheid die traint om geheime operaties uit te voeren onder de zwaarste omstandigheden, zoals wordt getoond in de film.

Recensies:

donderdag 17 maart 2022

Mennesket ved Havet

Bij een bezoek aan het eiland Fanø in Denemarken moest je in Esbjerg op de veerboot stappen om op het eiland te kunnen komen. En bij Sædding Strand ten noorden van Esbjerg staat het beroemde Mennesket ved Havet ook wel Man by the Sea genoemd. Een bezoek aan de gigantisch grote mannen mocht niet ontbreken. Het is een sculptuur van Svend Wiig Hansen die werd gemaakt in verband met het 100-jarig jubileum van de gemeente Esbjerg in 1994 en sindsdien een internationaal bekend herkenningspunt is geworden voor de stad Esbjerg. Het beeldhouwwerk stelt vier witte mannen op een rij voor die uitkijken over de zee en lijkt erg op de monolieten van Paaseiland. De beelden steken negen meter de lucht in en is tot tien kilometer vanaf de zeezijde te zien. De witte mannen die de zee verkennen, moeten de ontmoeting van de pure man met de natuur symboliseren.

Het was er vrij druk en het duurde even voordat er geen mens meer te zien was. Ondertussen genoten van het mooie strand. 








maandag 14 maart 2022

De andere waarheid - Mohlin & Nyström

Boek details:
Auteur: Mohlin & Nyström
Titel: De andere waarheid 
Originele titel: Den andra systern
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2022
Bladzijde: 382
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402708943


Flaptekst:
Alicia Bjelke is door een ongeluk in haar jeugd zo verminkt dat zij haar gezicht liever niet laat zien. Het heeft haar ondernemingszin niet aangetast; ze is het technische genie achter een baanbrekende datingapp, die ze samen met haar zus Stella wil lanceren. Totdat Stella op een dag dood wordt aangetroffen. Ze heeft een steekwond in haar nek en… ook háár gezicht is verminkt. Alicia begrijpt dat zij het volgende slachtoffer kan zijn.

De moord op Stella wordt onderzocht door John Adderley, rechercheur en voormalig FBI-agent, die onder een nieuwe identiteit in Karlstad verblijft. Na een mislukte infiltratie in een drugskartel in de VS moet hij ook in Zweden constant over zijn schouder blijven kijken. Al snel blijkt dat dit moordonderzoek hem een onverwachte kans geeft om af te rekenen met zijn verleden.

Het boek:
De andere waarheid is het tweede deel in de John Adderly serie. De post over het eerste deel is hier terug te lezen. Ik mocht het boek lezen voor de Thrillzone leesclub.

Het boek bestaat uit twee delen en de hoofdstukken zijn genoemd naar de dagen van de week, Het verhaal begint op een woensdag en eindigt op een dinsdag. Het verhaal beslaat dus nog geen week en speelt zich af in januari 2020. Op woensdag wordt de negenentwintigjarige Alicia Bjelke geïntroduceerd. Ze is technisch directeur van RAW. RAW is een datingsite. Het kantoor van RAW staat in het centrum van Karlstad. Alicia woont drie kilometer vanaf RAW in Norrstrand. Stella, de eenendertigjarige zus van Alicia, is de directeur van RAW. Samen hebben ze RAW opgericht. Stella is het gezicht van RAW en Alicia is het IT brein van RAW en heeft het algoritme ontworpen van de datingsite. Die is controversieel en ze hebben veel tegenstanders. Alicia is een IT developer en is ontzettend onzeker en instabiel. Dat heeft zeker te maken met haar verminkt gezicht, opgelopen in haar jeugd. Op tienjarige leeftijd heeft Alicia een pan kokend pastawater over zich heen gekregen. Daarnaast hangt ze aan haar zus. Hoeveel invloed haar verminkte gezicht heeft is te lezen in het onderstaande citaat:

Alicia dacht aan de seks. Ze was in principe niet naar bed geweest met de President, maar had zich op de bank van achteren door hem laten nemen. Gezichtsloze seks

In het begin krijg je direct al een inschatting van hoe Alicia in elkaar zit. Ze legt aan de president van de Bandidos motorbende uit hoe ze hun administratie kunnen verbeteren door bv hun illegale geld via de Monero crypto wit te wassen. Dit geeft aan dat Alicia er verstand van heeft. Helaas wordt haar IT kennis verder in het verhaal niet meer genoemd. 

Natuurlijk speelt John Adderley in het tweede deel ook weer een hoofdrol. Zijn verhaal sluit direct aan op het einde van het eerste deel en gaat verder met het verraad van zijn vriend Trevor. Hij moet ontkomen uit de klauwen van het drugskartel en ondertussen vind er ook nog een moord plaats die hij moet onderzoeken. Het is de moord op Stella Bjelke. Hoe gaat John dit allemaal oplossen?

Conclusie:
Over het eerste deel was ik best wel enthousiast. Over dit tweede deel wat minder. De sympathie voor John is aan het einde van het tweede deel en eigenlijk halverwege het verhaal al volledig verdwenen. In het eerste boek Het laatste leven was zijn onderzoek doortastend en effectief. In De andere waarheid is hier niets meer van terug te zien. Ook de psychische problemen van John naar aanleiding van de schietpartij aan het einde van zijn infiltratie en waar hij in het eerste deel ontzettend veel last van had komen in het tweede deel niet meer voor. Het lijkt mij dat je zo'n trauma niet spontaan kwijt raakt. In De andere waarheid heeft John een nieuwe tick en dat is Rampenkoor. Veel tegenstrijdigheden en een onderzoek die een andere waarheid krijgt. Zijn er nog positieve punten? Jazeker, het verhaal leest weer als een trein en Mona Ejdewik komt toch weer terug in het verhaal. 

Wetenswaardigheden:
  • Weer een mooi voorbeeld van Zweden: Standaardprocedure in Zweden. De chef was in een naburig restaurant geweest om twee caesarsalades met extra kip voor de lunch te halen. De afdelingshoofden waren de loopjongens van de werknemers om aan te tonen hoe plat de organisatiestructuur was.
  • Pizzeria Palermo Karlstad aan de Norra Allén. De naam is fictief maar is wel gebaseerd op een echte pizzeria in Karlstad.
  • De website Polisläckan.se wordt genoemd. De website bestaat niet in het echt.
  • John draagt Loake schoenen. Nooit van gehoord maar na het opzoeken van de schoenen heb ik gelijk een goed beeld van John. 
  • Löfbergs koffie speelt een belangrijke rol in het verhaal.
Recensies:

zondag 13 maart 2022

Against the ice

Filmdetails:
Titel: Against the ice
Jaar: 2022
Regisseur: Peter Flinth
Verhaal: Nikolaj Coster-Waldau, Joe Derrick en Ejnar Mikkelsen
Acteurs: Nikolaj Coster-Waldau en Joe Cole
Duur: 102 minuten
IMDB cijfer: 6,5



Samenvatting van Moviemeter:
In 1909 leidt Ejnar Mikkelsen een expeditie naar Groenland. Hij wil de bewering ontkrachten van de Verenigde Staten dat Groenland uit twee delen bestaat. Met de onervaren Iver Iversen verlaat hij onderweg het schip, dat met de resterende crewleden achterblijft, en vervolgt hij zijn reis per slee. De heren stuiten op bewijs dat Groenland uit één deel bestaat, maar worden op hun terugreis met hongersnood en moeheid geconfronteerd. Daarnaast is er geen spoor te vinden van de crew en ligt hun schip ingesloten.

De film:
Op Netflix is sinds begin deze maand de film Against the ice te zien. De film is gebaseerd op het boek Two against the ice van de Deense poolreiziger Ejnar Mikkelsen. In 1909 is hij een expeditie naar Groenland gestart. Twee jaar ervoor was er door Ludvig Mylius-Erichsen de Denemarken Expeditie georganiseerd met als doel om te bewijzen dat Groenland uit één deel bestaat en niet uit twee delen. Het Peary kanaal zou Groenland doorkruisen zodat Pearyland een eiland is. De expeditieleden keerden niet terug en vervolgens is de Alabama expeditie gestart om naar overlevenden te zoeken en om Groenland verder in kaart te brengen. De film begint op het moment dat kapitein Ejnar Mikkelsen en luitenant Jörgensen terugkeren bij het schip Alabama die bij het eiland Shannon, Groenland ligt. Ze hebben een lichaam gevonden met informatie over de locatie van de cairn waarin de informatie aanwezig is van de Denemarken Expeditie. Een cairn is een stapel stenen zoals hieronder te zien is. Binnenin is de informatie opgeborgen.


Mikkelsen wil weer op expeditie om de cairn te vinden. Hij heeft een vrijwilliger nodig. De tenen van de luitenant zijn namelijk bevroren bij de vorige tocht. Uiteindelijk gaat monteur Iver Iversen mee. Iver Iversen heeft totaal geen ervaring met poolreizen, hij is zelfs geen officieel bemanningslid. De vorige monteur was een alcoholist en werd ontslagen. Iver heeft zijn plaats ingenomen. De acteur Joe Cole die de rol van Iver speelt, heeft zelf ook geen ervaring met reizen in het poolgebied. Dat was een vereiste van de filmmakers. Zo wordt zijn rol geloofwaardiger gespeeld. Wat volgt is een sledetocht waarin de twee mannen op zoek gaan naar de cairn en vervolgens terugkeren naar het Alabama schip. Op de onderstaande kaart van Groenland is ongeveer te zien hoe ver dit geweest moest zijn. 


Conclusie:
Een stuk historie waarvan ik nog niets wist. Alleen daarom al is de film zeer geslaagd. De beelden zijn prachtig. De film is opgenomen in IJsland en volgens mij is er ook een gedeelte in Groenland opgenomen. De omstandigheden in IJsland waren wat milder dan die in Groenland. En dan de barre tocht in een periode dat men het land nog moest ontdekken en de wereldkaarten naar aanleiding daarvan veranderd moesten worden. Naast de ontberingen speelt psychologie een belangrijke rol. Vooral in het laatste gedeelte van de film komt dit goed naar voren. Erg leuk is de opmerking van Ejnar dat hij mee kon met de ballon expeditie van de Zweed S.A. Andrée. Het boek over die ballonvaart heb ik gelezen en die blogpost is hier te lezen. Gelijk even die blogpost aangepast omdat ondertussen de film over de ballon expeditie van Youtube is verwijderd.

Waar ik altijd wel benieuwd naar ben is het waarheidsgehalte van de film ten opzichte van de werkelijkheid. Het originele boek Two against the ice uit 1915 is hier in zijn geheel te downloaden. Hopelijk lukt het mij een keer om dat boek te lezen. In dit artikel van History vs Hollywood is de film vergeleken met de werkelijkheid en dit artikel is ontzettend interessant om te lezen. Er zit namelijk best wel veel overeenkomsten met de werkelijkheid in de film. Natuurlijk is het een en ander gedramatiseerd en het is onmogelijk om de volledige expeditie vast te leggen in een film van nog geen twee uur, maar ze hebben het erg goed gedaan. Persoonlijk vind ik de film om die reden erg goed en ik ben weer veel wijzer geworden over het in kaart brengen van Groenland. Het is wel jammer dat men in de film Engels spreekt en geen Deens. 

Meer weten over Ejnar Mikkelsen? Op Wikipedia en Historiek staat meer informatie over zijn persoonlijke leven. In dit PDF bestand is het artikel "The misery of Peary’s elusive channel" uit The Arctic Journal te lezen met daarin het verhaal van de expeditie en voorzien van zwartwit foto's. Hieronder nog een Facebook post opgenomen over met foto's van de gerestaureerde Alabama hut.

zaterdag 5 maart 2022

Riders of justice - Retfærdighedens Ryttere

Filmdetails:
Titel: Riders of justice - Retfærdighedens Ryttere
Jaar: 2020
Verhaal: Anders Thomas Jensen en Nikolaj Arcel
Acteurs: Mads MikkelsenNikolaj Lie KaasAndrea Heick Gadeberg
Duur: 116  minuten
IMDB cijfer: 7,6



Samenvatting:
Een militair, Markus genaamd, moet noodgedwongen huiswaarts keren om voor zijn tienerdochter te zorgen wanneer zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk. Vervolgens staat een wiskundige, die op de bewuste dag ook in de trein aanwezig was, met twee collega's aan de deur. Ze zijn in de veronderstelling dat het geen ongeluk, maar een bewuste aanslag is geweest.

De film:
Een Deense film met bekende Deense acteurs. Een vreemde film wel. Het lijkt op een dramafilm maar bevat ook keiharde actie en vooral zwarte humor. Een absurde mix. Het begint met een treinongeluk die verdacht veel op een aanslag lijkt. De vrouw van militair Markus komt hierbij om het leven. Hij moet de dood verwerken samen met hun dochter. Beiden hebben een compleet verschillend verwerkingsproces en dat botst gigantisch. Zo slaat Markus een vriend van dochter Mathilde tegen de grond en dat gaat niet zachtzinnig. Mathilde wil hulp voor de verwerking. Markus kan het zelf wel en wil geen hulp. Op een gegeven moment krijgt Markus bezoek van wiskundige Otto en zijn twee vrienden Lennart en Emmenthaler. Otto zat in dezelfde trein waar Mathilde en haar moeder ook in zaten en samen met zijn twee vrienden zijn ze erachter gekomen dat het geen treinongeluk was maar een aanslag uitgevoerd door de motorbende Riders of Justice. Markus zint op wraak en krijgt hulp van de drie vrienden. Wat volgt is een absurd verhaal met keiharde actie en geweldige humor. Moest om de humor zeker een paar keer lachen. 

Conclusie:
Mads Mikkelsen speelt de rol van Markus geweldig. Lars Brygmann als Lennart is ook heerlijk om te zien. Hij speelde de rol van Dr. Zerleng in de film Frygtelig Lykkelig en daar moest ik regelmatig aan denken. Nicolas Bro als Emmenthaler speelt zijn rol net als de anderen fantastisch. Mikkelsen zorgt voor de keiharde actie en Otto, Lennart en Emmenthaler voor de humor en dochter Mathilde is de lijm tussen vader en de drie vrienden. Het verhaal speelt zich af rond kerst en heeft dan ook wel iets van een kerstfilm in zich. Verder speelt toeval een belangrijke rol in de film. Een aanrader.

Recensies:

donderdag 3 maart 2022

Chosen

Serie details:
Titel: Chosen
Jaar: 2022
Verhaal: Jannik Tai MosholtKaspar Munk en Christian Potalivo
Acteurs: Malaika MosendaneAndrea Heick GadebergAndreas Dittmer
Duur: 6 afleveringen van 48 minuten
IMDB cijfer: 4,3



Samenvatting:
Emma heeft zich altijd anders gevoeld dan alle anderen in Middelbo – een klein Deens stadje dat wereldberoemd werd toen er 17 jaar eerder een meteoor in de atmosfeer terecht zou zijn gekomen en er neergestort. Nu is Middelbo niet meer wat het geweest is, en de vraag is of het überhaupt ooit geweest is wat het pretendeert te zijn? Wanneer Emma per ongeluk ontdekt dat het hele verhaal van de meteoor een leugen is, openbaart zich een gevaarlijke en onwaarschijnlijke waarheid over het slaperige stadje – iets dat veel gevaarlijker en ongelooflijker is dan ze zich ooit had kunnen voorstellen.

Was het een meteoor die het stadje 17 jaar geleden trof of was het iets veel krachtigers? Met dit nieuw ontdekte besef wordt Emma gedwongen te beseffen dat ze er alleen voor staat en dat vrienden en de maatschappij haar niet zullen redden in een tijd van haar leven waarin ze hen het hardst nodig heeft. (Bron
Streamwijzer).

De serie:
Een nieuwe Deense Netflix serie van de makers van The Rain en valt ook in dezelfde categorie als The Rain. Jongeren, veel muziek, science fiction en het verhaal vindt plaats in Denemarken. De afleveringen duren wel wat langer dan die van The Rain. Het verhaal draait om de zeventienjarige Emma. Ze werkt als gids bij de Middelbo krater attractie. In Middelbo is zo'n zeventien jaar geleden een meteoriet neergestort en die heeft een grote krater veroorzaakt. De meteoriet is te zien en is wel heel erg klein. Zo'n kleine steen die een enorme krater heeft veroorzaakt. In de eerste aflevering is de meteoriet afgeschermd met glas zodat bezoekers de steen niet kunnen aanraken. Een eigenwijs jongetje wil de steen toch aanraken en Emma die gids is laat dat toe. De steen valt door toedoen van het jongetje en barst in stukken uit elkaar als de steen op de grond valt. Dat is een vreemde gewaarwording. Een steen die een grote krater heeft veroorzaakt en vervolgens uit elkaar spat als die van anderhalve meter op de grond valt. Daar klopt iets niet. Middelbo is trouwens een fictieve plaats die in de serie wel goed op de kaart gezet wordt. De onderstaande scène zegt genoeg.


Het voorval met de meteoriet zit Emma dwars en dat laat ze luidruchtig weten. Hierdoor komt ze in aanraking met een stel jongeren die het verhaal van de meteoriet ook niet geloven. Samen gaan ze op onderzoek en komen ze langzaam maar zeker achter de waarheid. 

Conclusie:
De eerste aflevering is erg leuk. Humoristisch en lekker Deens. De twee afleveringen daarna vond ik zelf vaag en wazig. Moet ook zeggen dat ik het niet volledig heb meegekregen omdat ik steeds in slaap viel. De laatste drie afleveringen zonder in slaap te vallen gezien en die waren weer leuk. Het einde geeft aan dat er zeer waarschijnlijk een vervolg komt, maar dat zal aan de kijkcijfers liggen. Erg goed bedacht van de makers is het tonen van de Chosen titel aan het begin van een aflevering. Ze hebben de O in de titel elke keer op een andere manier getoond. Dit viel mij op en hebben ze erg leuk gedaan.

Ik snap het lage cijfer op IMBD wel, maar als je door de eerste drie afleveringen bent gekomen dan wordt het alleen maar beter, zelfs spannend en is de serie een welkome afleiding voor alle ellende die zich nu afspeelt in de Oekraïne. Ik heb een tijdje met de gedachte gezeten om niets meer te posten de komende tijd, maar door zelf posten te schrijven heb ik ook weer wat afleiding. 

Muziek:
Er is veel muziek te horen in de serie. Welke nummers er allemaal te horen zijn is hier terug te vinden. Er zitten een aantal Deense nummers tussen en wel de volgende:





Recensies: