Google Translate

zondag 29 december 2013

Ring of the Nibelungs

Filmdetails:
Titel: Ring of the Nibelungs
Regisseur: Uli Edel
Jaar: 2004
Verhaal: Diane Duane, Peter Morwood en Uli Edel
Acteurs: Benno Fürmann, Kristanna Loken en Alicia Witt
Duur: 184 minuten
IMDB cijfer: 6,6Samenvatting:
Wanneer de boosaardige tweeling Thorkilt en Thorkwin koning Siegmund verraden en vermoorden, slaagt zijn vrouw Siegland er op het laatste nippertje in hun jonge zoon Siegfried uit het kasteel te smokkelen en in een bootje op de rivier te zetten. Hij wordt uit het water gehaald door Eyvind, een wapensmid die Siegfried opvoedt als zijn eigen zoon. Jarenlang gaat Siegfried door het leven als Eric, zonder iets te weten van zijn lot als koninklijke erfgenaam.

De film vertelt het verhaal van het Nibelungenlied wat eeuwenlang mondeling is overgeleverd, voordat het in ca. 1200 werd opgetekend. Het is niet bekend wie dit verhaal heeft opgeschreven. Het is van oorsprong een Duits heldenepos. Op internet is een samenvatting gemaakt naar het boek van J.M. Brans. De afbeeldingen op die website zijn tevens uit dat boek afkomstig. De samenvatting is te lezen op deze website. De samenvatting gaat veel verder dan de film. Het verhaal van de film klopt aardig met de samenvatting, maar het einde van de film is anders dan te lezen is in de samenvatting. Een samenvatting van de film is na te lezen op Wikipedia.

Siegfried komt oorspronkelijk uit het koninkrijk Xanten. Door de smid Eyvind komt Siegfried in aanraking met het koninkrijk Bourgondië. De connectie met vikingen is de IJslandse koningin Brunhilde. Brunhilde en Siegfried zouden volgens de goden (Thor, Odin etc) voorbestemd zijn om bij elkaar te komen. Siegfried verslaat de draak Fafnir met behulp van zijn eigen gesmeden zwaard Balmung en wordt door het baden in het bloed van de verslagen draak onkwetsbaar. Niet geheel onkwetsbaar, want tijdens het baden in het bloed viel er een blad van een boom op zijn rug. Via deze plek is Siegfried kwetsbaar. Dit lijkt erg veel op het verhaal van Achilles. De twee worden wel eens met elkaar vergeleken. Een voorbeeld hiervan is te zien in de comic wereld met deze discussie.

Siegfried vs Achilles
Doordat Siegfried de draak heeft verslagen is hij eigenaar geworden van de schat van de Nibelungen. De Nibelungen zijn nevelige wezens van dwergen en reuzen. De ring van de Nibelungen is het belangrijkste onderdeel van de schat. Wie de ring heeft, is de eigenaar. Helaas zit er wel een consequentie aan het hebben van de schat en dat is de vloek die bij de schat hoort. De film volgt de belevenissen van Siegfried in Bourgondië die onder invloed zijn van de vloek.

Zoals eerder gezegd is de enige link met de Vikingen de IJslandse koningin Brunhilde. Het koninkrijk Bourgondië is christelijk. De Noorse mythologie is het geloof van Brunhilde en Siegfried.

Brunhilde
De rol van Brunhilde wordt gespeeld door Kristanna Sommer Løken. De naam Kristanna Løken stond op de aftiteling en het lijkt een Noorse naam. Wat gezocht naar Kristanna Sommer Løken en het blijkt dat ze is geboren in 1979 te New York. Niks Noors dus. Ze speelde de rol van Brunhilde erg goed. Omdat ik nog niet eerder van haar gehoord had even gezocht in welke films ze heeft gespeeld en dat was onder ander in Terminator 3: Rise of the machines en Bloodrayne. Terminator 3 heb ik in het verleden wel gezien, maar kan me er weinig meer van herinneren. Van Bloodrayne had ik alleen deel 3 gezien. Het eerste deel waarin ze speelt, heb ik gelijk maar bekeken na het zien van Ring of the Nibelungs. Van Bloodrayne zijn naast de films en videogames ook comics aanwezig. Ik wist niet zeker of ik van Bloodrayne comics in bezit had en volgens mijn Comic Collector lijst is dit niet het geval :-).

Bloodrayne comic
Een mooie tekening van Brunhilde kwam ik tegen op deze website. De afbeelding staat hieronder.

Phanhoria
Het Nibelungenlied is ook het onderwerp geweest van Richard Wagner. De ringcyclus is een vier voorstellingen durende muziek-theaterproductie. De cyclus omvat 4 samenhangende werken, Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung. Meer informatie over de bewerking van Richard Wagner is te vinden op de websites derring.nl en archive.org. Op Youtube is de bewerking van Richard Wagner te horen. Niet mijn soort muziek.

Richard Wagner - Der ring des Nibelungen

Een andere verfilming over de Nibelungen is van Fritz Lang. Fritz Lang heeft in 1924 twee films gemaakt, namelijk Die Nibelungen: Siegfried en Die Nibelungen: Kriemhilds Rache. De films zijn op Youtube te zien.

The Nibelungen saga - Fritz Lang

Meer informatie over het Nibelungenlied is te vinden op de onderstaande websites:
- Het Nibelungenlied vertaald
- Review The curse of the ring
- Recensie Veronica magazine
- Nederlandstalige boek van Nibelungenlied van Jaap van Vredendaal

Leuk feit is dat acteur Robert Pattinson van de Twilight Saga, de rol van Giselher speelt in de film. Het einde van de film is erg goed en laat de bekende Viking begrafenis op zee zien. Al met al wel een leuke film.

1 opmerking:

  1. Hoi Hans, ik wens je een gezellige jaarwisseling toe en voor 2014 de allerbeste wensen voor jou en jouw familie.
    Tot volgende jaar.
    Pauline

    BeantwoordenVerwijderen