Google Translate

woensdag 6 januari 2016

Thuis in Noorwegen - Jeannet Appelo

Boek details:
Auteur: Jeannet Appelo
Titel: Thuis in Noorwegen: Nederlandse emigranten vertellen
Verschijningsdatum: 2011
Bladzijde: 159
Uitgeverij: VanDorp Educatief
ISBN: 9789077698709Het boek:
Dit boek had ik al wat langer op het oog, maar niet aangeschaft. Gelukkig stond op de laatste Scandinavië-XL editie de stand van emigratieboeken en lag het boek daar. Direct gehaald :-). Het boek bestaat uit vijftien verhalen met gezinnen die met behulp van Placement / Norsk naar Noorwegen zijn geëmigreerd. Het voorwoord is dan ook van Gert Rietman, oprichter van Norsk.

Wat volgt zijn de vijftien emigratieverhalen.
 • Familie van der Reep in Grubstad. Hun verhaal is hier te lezen.Ze hebben een tijdlang een blog bijgehouden op Blogger. Helaas is het laatste bericht van begin 2015 en het lijkt erop dat ze gestopt zijn met bloggen. Ze wonen in Grubstad. Dit plaatsje is zo klein dat er geen Wikipedia van dit plaatsje is te vinden. Hieronder een Google Maps met daarin de plaats aangegeven. Dan heb je enig idee waar ze wonen.

 • Familie Leeninga in Ulvik. Meer informatie over de familie is te lezen op de website van de Gelderlander.
 • Familie Klein Hulse in Ørskog Fjellstova. Hun camping/restaurant ligt in de buurt van Trollstigen en Geirangerfjord. Meer info over hun is te vinden op de website van Alles over Noorwegen.
 • Familie Sol in Elverum. De familie Sol woont vlakbij Lillehammer. Meer informatie over hun is te vinden op hun website, de website van John Regter en het blog van de familie van Liere.
 • Familie Fokke in Moland/Lofoten. Ze werken in een haringfabriek. Hun verhaal lijkt wel wat op het verhaal in het boek De Antitheek van Feico Houweling..Eric Fokke fotografeert naast zijn werk in de haringfabriek en zijn fotografiewerken zijn te zien op zijn website Lofotenbilder.
 • Familie Verwer in Stordal. Meer informatie is te vinden op hun website.
 • Familie Måhr-de Zeeuw in Sannidal
 • Familie de Wilde in Bergsfjord Loppa. Meer informatie is te vinden op hun eigen website en Facebook pagina.
 • Familie Deijman in Røyken. Meer informatie op hun website.
 • Familie Wibier in Ørje. Leuk om op deze website te lezen dat Jacqueline met chocola bezig is.
 • Familie van Zwienen in Jordet. Op internet kon ik een blog op de Placement website vinden en op de Hobbybrouwen website
 • Familie van der Pluijm in Hoved. Ze hebben een camping.
 • Familie Goorden in Gursken. Hun verhaal is ook te lezen op de Wegdamnieuws website.
 • Familie Vijlbrief in Rømskog. Hun verhaal is terug te lezen op de NRK website.
 • Familie Lison-Barree in Sannidal. Ze runnen een hotel op basis van Sell and lease back. Het hotel is in 17 secties verkocht. De secties ontvangen per jaar een deel van de omzet.
Mooi vormgegeven boek met een duidelijke indeling. Vele foto's en goede interviews. Niet echt een boek om in een keer uit lezen. De verhalen zijn over het algemeen positief. Jammer dat het niet over emigreren naar Zweden gaat :-).

6 opmerkingen:

 1. Dit vond ik een erg leuk boek om te lezen. Wat mij aanspreekt in dit boek en in het boek 'Thuis in Zweden' (heb je die ook al gelezen?), is dat er ook verhalen in staan van mensen die bij bedrijven gaan werken en niet enkel wat voor zichzelf beginnen, zoals veelal het geval bij emigratieverhalen. Wat ik bij dit boek extra leuk vond, is dat er ook mensen voor zijn geïnterviewd die noordelijker in Noorwegen wonen. In het boek over Zweden zitten ze toch wat dichter op elkaar, terwijl ook daar genoeg mensen in het noorden wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thuis in Zweden heb ik niet gelezen. Ik heb er net even naar gezocht en de voorkant kwam me wel bekend voor. Geschreven door Roy van Niersen (http://www.fixet.se/default.asp?p=) die zelf ook in Zweden woont. Lijkt me ook een interessant boek. Mocht die liggen bij de stand van emigratieboek dan ga ik die zeker halen. Bedankt voor de tip.

   De verhalen zijn inderdaad realistisch. Ik vond het wel leuk om te zoeken wat er van hun terecht is gekomen. Ik heb niet alle informatie in de blogpost opgenomen. De meeste kinderen zijn nu een paar jaar ouder en zijn actief op social media en dat is wel leuk om te lezen.

   Verwijderen
  2. Mochten ze geen kraampje hebben: bij Bol.com is hij ook zonder verzendkosten te bestellen. Al heeft Emigratieboek ook wel eens een leuke aanbieding op de website. Volgens mij heb ik het boek voor €15,- kunnen kopen, in plaats van €24,95. Dan vind ik die verzendkosten nog niet zo erg ;o) Van Canada is ook nog een soortgelijk boek, welke ik ook nog ooit hoop te bemachtigen :o)

   Verwijderen
  3. Emigratieboek heeft nog meer leuke boeken die we nog niet hebben. Nog zoveel te lezen :-).

   Verwijderen
 2. Dank voor de tip, lijkt me een interessant boek. Heb trouwens net Blind vertrouwen van Elly Koster gelezen nav jouw tip op je blog. Mooie omschrijving van de rust in Noorwegen en je ziet jezelf al op de camping bij Rob staan.
  Vond het verhaal wel spannend, maar ook voorspelbaar en voor mij iets te zoetsappig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het genre is voorspelbaar en Blind vertrouwen is hierop geen uitzondering. Ik vind het heerlijk om zo'n boek te lezen tussen de andere genres door. De ene keer wordt iemand volledig ontleedt en de andere keer heb je een voorspelbare liefdesroman. In het leven heb je soms voorspelbaarheid nodig :-).

   Verwijderen