Google Translate

woensdag 9 februari 2022

Reisverslag Polar Adventures en noorderlicht

Ik ben weer terug in Tromsø en vandaag staat iets leuks op de planning, ik ga namelijk een tour doen bij Polar Adventures*. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in activiteiten in het hoge noorden, ze hebben bijvoorbeeld noorderlicht tours, dogsledding, sami experience, whale watching en ook een cruise door de fjorden met boot of bus. Helaas zijn er geen walvissen meer in februari, anders was ik graag op de whale safari gegaan. Nu heb ik voor de cruise door de fjorden gekozen met de boot, lekker het water op. Om 9:50 uur word je verwacht bij het Scandic Ishavshotel, hier ligt ook meteen de boot dus je hoeft niet eerst met de bus! Ik was er rond 9:40 uur en kon meteen aan boord, echt heel goed geregeld. Om stipt 10:00 uur begonnen we met varen, en we waren ook precies om 15:00 uur terug - zoals ook op de website staat aangegeven. De gidsen zijn enorm aardig en vertellen veel informatie en willen ook met veel enthousiasme alle vragen beantwoorden. Als we eenmaal aan het varen zijn, mag je overal rondlopen op de boot en heb je eigenlijk overal een mooi uitzicht. We varen stukken best wel hard en de boot schommelt enorm, gelukkig ben ik wel wat gewend en word ik niet zeeziek! Aan boord kan je gedurende de hele tocht koekjes, thee, koffie, chocomelk etc. pakken, zo vaak als je maar wilt - dit wordt continu bijgevuld. Echt heel erg relaxed! De gidsen hebben ook een aantal vissen meegenomen, zodat de meeuwen en zeearenden gevoerd kunnen worden. Op een gegeven moment zweven er vier zeearenden boven de boot, echt heel gaaf om deze beesten van zo dichtbij te zien. De boot bleef hier ook best lang stil staan, zodat we lang konden genieten van de zeearenden en foto’s konden maken. We zijn naar Ramfjorden gevaren, hier konden mensen vissen als ze daar zin in hadden, ik als vegetariër hoef dat natuurlijk niet maar er kwamen een aantal grote vissen naar boven! Ondertussen kregen we onze heerlijke lunch, ik had een lekkere vegetarische groentesoep met broodjes. De terugweg is altijd wat saaier natuurlijk, je vaart precies langs dezelfde weg weer terug. Hier kwamen we ook weer wat zeearenden tegen, ook toen stopte de boot zodat we rustig konden kijken. Helaas had ik mijn zoomlens niet mee, dus ik moest de foto’s van de zeearenden behoorlijk bijsnijden… Al met al was dit een hele gave ervaring, zo zie je toch de fjorden een keer vanaf de andere kant (water i.p.v. de weg ;)) en heb je weer een leuke dagactiviteit. 

*in samenwerking met Polar Adventures.












En als kers op de taart heb ik vanavond ook nog het noorderlicht gezien, wat een geluksvogel ben ik toch :). Helaas was het vanavond niet zo sterk, maar ben toch wel iets meer tevreden over de foto’s. Oefening baart kunst denk ik! Ik ben naar het meer Prestvannet gegaan, waar nog zo’n tien andere fotografen stonden. Dit is een goede plek in Tromsø om het noorderlicht te spotten, hier kun je ook makkelijk met het openbaar vervoer komen. Hopelijk kan ik het noorderlicht nog een keer zien met een wat sterker licht! 



9 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke dag moet dit geweest zijn. Machtige vogels zijn het, die zeearenden. En vanaf het water ziet alles er anders uit, fijn om mee gemaakt te hebben. Wat een fantastische tijd zul jij hebben daar in het hoge noorden. Ja, en dan dat noorderlicht, te mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben in Nederland nooit geen zeearend gezien en in Noorwegen zijn er genoeg. Lijkt mij erg gaaf om ze daar te zien.

      Verwijderen
    2. Ik ook niet, onze zoon wel, die foto's heb ik wel eens laten zien op mijn blog.

      Verwijderen
    3. Even gekeken maar kon ze niet terugvinden.

      Verwijderen
  2. Geweldig zo'n dag op het water. Ondanks de vergeten zoomlens staan de zeearenden er toch nog goed op, hoor.
    En dan nog een keer het noorderlicht zien is zeker een fijne bonus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De zoomlens was te zwaar en te groot om mee te nemen in de koffer. Die zat al boordevol voor die drie maanden. Maar wij vinden ze er ook goed opstaan.

      Verwijderen
    2. O, dat kan natuurlijk ook nog, te zwaar en te weinig ruimte in de koffer. Maar we hebben hem niet gemist ;-)

      Verwijderen
    3. En de verwachting dat ze drie maanden op de huskyfarm zat. Totaal geen rekening mee gehouden met ruim drie weken vakantie.

      Verwijderen
  3. Prachtig, dat ga ik ook op mijn lijstje zetten. Wat gaaf die zeearenden! En evengoed nog prachtig noorderlicht hoor!

    BeantwoordenVerwijderen