Google Translate

zondag 13 februari 2022

The girl from Oslo - Bortført

Serie details:
Titel: The girl from Oslo - Bortført
Jaar: 2021
Verhaal: Kyrre Holm Johannessen en Ronit Weiss-Berkowitz
Acteurs: Amos TamamAnneke von der Lippe en Andrea Berntzen
Duur: 10 afleveringen van 35 minuten
IMDB cijfer: 6,3Samenvatting:
Wanneer de Noorse Pia met enkele Israëlische vrienden door de Sinaï-woestijn reist, wordt ze ontvoerd door aanhangers van de terroristische groepering IS. Ze wordt gedreigd gedood te worden, wanneer gevangengenomen IS-leden niet worden vrijgelaten. Pia's moeder is een Noorse diplomaat, die naar het Midden-Oosten reist zodra ze van de ontvoering van haar dochter heeft gehoord. Ze vertrouwt op oude vrienden en een groot geheim om haar dochter te helpen bevrijden.

De serie:
Op Netflix is deze Noorse / Israelische serie sinds december 2021 te zien. Deze keer bestaat de serie uit tien afleveringen van 35 minuten. Redelijk snel te bekijken dus en het verhaal gaat dan ook in een sneltreinvaart aan je voorbij. Helaas gebeuren er wel heel veel dingen die te ongeloofwaardig waren. Zoveel toeval bestaat niet, maar men heeft er wel een interessant verhaal van gemaakt die de situatie in het Midden-Oosten goed weer geeft. De basis is een Noors gezin waarvan de dochter naar Israël is afgereisd zonder dat de ouders het weten. Dochter Pia belandt met twee vrienden in de Sanaï woestijn waar ze ontvoerd worden door de IS. Moeder Alex probeert van alles om haar dochter vrij te krijgen en schakelt de hulp in van de Israëlische minister Arik. Gaat hij meewerken om Pia te bevrijden? 

Conclusie:
Een Noors / Israelische samenwerking. Heel apart om te zien. Er wordt Noors, Engels, Hebreeuws en Arabisch gesproken in de serie. Dit is een enorm pluspunt van de serie. Het verhaal is heftig en geloofwaardig. De uitwerking van het verhaal is volledig ongeloofwaardig maar zorgt er wel voor dat je als kijker alle aspecten meekrijgt van de problemen in het Midden-Oosten. Het verhaal heeft als basis de gevolgen van de Oslo-akkoorden en dan teruggebracht naar de gijzeling van drie tieners waaronder een Noorse. De gijzeling is weer gebaseerd op deze gebeurtenis in 2013. Doordat het verhaal gebaseerd is op de drie gijzelaars en hun familie maakt dit de serie persoonlijk en kom je op die manier achter wat een wespennest het daar is. Toch proberen de makers wel heel veel verhaallijnen in het verhaal af te handelen. IS, Hamas, Israël, Egypte en Noorwegen. Naar mijn mening teveel verhaallijnen. Als je dat accepteert dan is het een boeiende en spannende serie. 

4 opmerkingen:

  1. Even weer iets heel anders dan het reisverslag uit Noorwegen. Maar het wordt hier gelezen, hoor! :-)

    BeantwoordenVerwijderen