Titel: 22 Juli: Norway's Darkest Day
Jaar: 2020
Verhaal: Sara Johnsen en Pål Sletaune
Acteurs: Alexandra Gjerpen, Øyvind Brandtzæg en Helga Guren
Duur: 6 afleveringen van 50 minuten
IMDB cijfer: 7,9
Samenvatting:
Het verhaal over de aanslagen in Oslo en Utøya op 22 juli 2011, verteld vanuit het oogpunt van journalisten, politie, medisch personeel en burgers. Op 22 juli 2011 ontplofte in een auto in het regeringscentrum van Oslo een zware, zelfgemaakte bom. Acht mensen werden gedood en tientallen raakten gewond. Terwijl de hulpdiensten arriveerden, voer de 32-jarige Anders Breivik naar het nabijgelegen eilandje Utøya, waar de jeugdleden van de Noorse Arbeiderspartij een zomerkamp hadden. Hij opende het vuur en vermoordde 69 jongeren.
De serie:
De serie:
Er zijn al redelijk wat boeken en films verschenen over de aanslagen in Oslo en Utøya die in Blogzweden aan bod zijn gekomen:
- De film 22 July
- De film Utøya 22.juli
- Het boek Het jaar zonder zomer - Erika Fatland
- De boeken Tragedie Utøya in boek en beeld
- Het boek En dag i historien - Andrea Gjestvang
In 2020, bijna tien jaar na de aanslagen, is de serie 22 Juli: Norway's Darkest Day uitgebracht. Deze is op Netflix te bekijken. De serie laat in vijf uur een zeer compleet beeld van de aanslagen zien via een aantal aparte verhaallijnen. Die verhaallijnen zijn: de twee journalisten die het werkelijke verhaal naar boven hebben gehaald, een lerares, een Afrikaanse schoonmaker, een extreemrechtse blogger, een ziekenhuismedewerkster en een politieagent. Best wel veel verhaallijnen om te volgen maar op die manier krijg je wel een akelig realistisch beeld van de situatie rond de aanslagen en welke impact dit heeft gehad op Noorwegen.
Conclusie:
Een realistische serie die goed laat zien welke impact de aanslagen hebben gehad op de levens van veel mensen in Noorwegen. Er wordt de tijd genomen om de verhaallijnen te vertellen. Het onderzoek van de journalisten en de bijkomende problemen die blootgelegd worden door het onderzoek is erg interessant om te volgen. Veel feiten waren al bekend maar er zaten zeker nieuwe feiten in die ik nog niet wist. Het verhaal van de Afrikaanse schoonmaker in het ziekenhuis is er één waar je als Noor niet trots op kunt zijn. Breivik zelf komt sporadisch voor in de serie met echte beelden. Erg goede serie die je weer met de neus op de feiten drukt dat er nogal wat mis is in de wereld.
Wat wel apart was om te zien is de acteur Bjørn Myrene die Sondre speelt in de film. Sondre is een campinggast die met een bootje een aantal kinderen op Utøya heeft gered. Bjørn Myrene speelde ook de rol van Torstein Hund in de Norsemen serie. Als je Sondre ziet en hoort praten dan zie je Torstein Hund voor je. Een aparte gewaarwording.
Recensies:
- ED
Ongelooflijk dat het alweer zo lang geleden is. Goed dat het een realistische serie is, al besef je dat er inderdaad van alles mis is in de wereld.
BeantwoordenVerwijderenEn dat is de laatste dagen weer pijnlijk duidelijk geworden.
Verwijderen