Google Translate

dinsdag 1 februari 2022

Reisverslag Stokmarknes (eiland Hadseløya)

In Stokmarknes vind je het Norwegian Coastal Express Museum (ook wel Hurtigruten museet genoemd in het Noors). Dit museum is in 2021 pas geopend, en daardoor ziet het gebouw er supernieuw uit. In het museum vind je het schip zelf (MS Finnmarken) met daaromheen kleine exposities met informatie over de ‘coastal express’. Ook kun je een klein deel van de lounges van de SS Finmarken zien, die uit 1912 komt. De exposities nemen je mee in de geschiedenis van de coastal express en daarnaast wordt er veel uitgelegd over de soorten schepen, vroeger vs. tegenwoordig. De coastal express was er vroeger om goederen/post/etc. van zuid naar noord Noorwegen te vervoeren, de mensen in noord Noorwegen waren hier namelijk afhankelijk van. Nu maken vooral toeristen gebruik van de coastal express. Er is ook veel informatie over de tweede wereldoorlog en wat voor effect dit had op de scheepvaart in Noorwegen. Het museum is heel ruim opgezet en alle informatie wordt ook in het Engels weergegeven. Na de exposities op de begane grond ben ik naar het deel gegaan over de SS Finmarken uit 1912, heel leuk om hier doorheen te lopen! 





Als laatste ben ik naar de MS Finnmarken gegaan. Ik had verwacht dat ze een paar delen van het schip open zouden hebben, maar je kon door heel het schip lopen! Een hele leuke ervaring en grappig om te zien hoe zo’n schip vroeger in elkaar zat. De hutjes zijn niet veel veranderd in vergelijking met de boten waarmee wij vaak naar Zweden/Noorwegen zijn gegaan :). 





Rond 1980 kwam het idee om een museum over de coastal express op te richten. De ‘fans’ van het schip vonden dat het museum in Stokmarknes moest worden gevestigd - dit is de plaats waar de ‘Vesteraalen Steamship Company’ (VDS) het contract heeft gewonnen om de route van zuid naar noord te varen. In 1994 schonken de Ofoten en de VDS MS Finnmarken aan het museum. Dit museum is zeker het bezoeken waard! Het personeel is heel aardig en wil je met liefde over van alles en nog wat vertellen en daarnaast is het museum heel mooi opgezet met veel (leuke en interessante) informatie. Ik heb er drie uur doorgebracht en de tijd vloog voorbij! Uiteraard ben ik ook nog even het dorpje zelf ingegaan om een paar mooie plaatjes te schieten, want ook hier is de natuur weer prachtig. 
 





6 opmerkingen:

  1. Fantastisch museum, wat een mooie dag had je weer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf had ik nog niet eerder van het museum gehoord. Leuk om zo mee te maken.

      Verwijderen
  2. Erg leuk dat het schip Finnmarken te bewonderen is. Prachtig. Een oudje, uit de tijd van de Titanic.
    Er valt daar in Stokmarknes in ieder geval weer genoeg te zien en te beleven. Mooi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad van hetzelfde jaartal als de Titanic. Heel apart om die twee schepen met elkaar te vergelijken.

      Verwijderen
  3. Prachtig weer, het heeft wel een betoverende sfeer met sneeuw. Zonder ook trouwens ;-)

    BeantwoordenVerwijderen