Google Translate

dinsdag 8 februari 2022

The reindeer belong to the wind / Porot kuuluvat tuulelle

Film details:
Titel: The reindeer belong to the wind / Porot kuuluvat tuulelle
Jaar: 2016
Verhaal: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Regisseur: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Verteller: Anni-Kristiina Juuso
Duur: 39 minuten
IMDB cijfer: geen



Samenvatting:
The Reindeer belong to the Wind is a 40-minute documentary film about the environmental conflicts that traditional Sàmi reindeer herding is facing currently in Finnish Lapland, Käsivarsi. Script and direction: Päivi Kapiainen-Heiskanen. Language Finnish with English subtitles. The film has attended several international film festivals and has received awards and recognitions.

De film:
Op Facebook kwam ik in een van de Sami groepen een bericht tegen over The Reindeer belong to the wind film. Deze documentaire is in het kader van de nationale Sami dag op 6 februari gratis te bekijken tot 15 februari. Op Vimeo kan de promotiecode porodok gebruikt worden. 

In de documentaire is het 2015 en speelt zich af in Fins Lapland. Het verhaal wordt voornamelijk verteld door Anni-Kristiina Jusoo. Verder komen er verschillende rendierherders aan het woord, namelijk Berit Siilasjoki, Nils-Jonas Ketola, Per Antti Labba. Antti-Oula Juuso, Johan-Aslak Ketola, Antti AP Juuso, Saara Ketola en Inkeri Siilasjoki. Samen met Tuomas I. PalojärviChief of district Käsivarsi cooperative vertellen ze over de problemen waar ze in 2015 mee te dealen hebben en dat zijn er nogal wat. Mijnen, de aanleg van de spoorweg naar Skibotn voor het transport van de gewonnen erts uit de mijnen, tourisme vanwege de aanleg van de spoorweg en de bereikbaarheid daardoor. Sneeuwscooters die gebruikt worden voor de lol en vooral tijdens het kalfseizoen van de rendieren levert dit veel problemen op. Ook de huskytours leveren problemen op omdat de rendieren bang zijn voor honden. De honden worden ook gebruikt voor het bij elkaar houden van de rendierkudde. Over het omheinen van natuurgebied Malla en welke invloed dat heeft op de rendieren. Het grootste probleem zijn toch de bedrijven die elke keer proberen om een boor in de grond te zetten en te beginnen met mijnen. Het deed mij denken aan het boek Veertig dagen zonder schaduw van Olivier Truc. Het geeft wel weer aan waar het voornamelijk weer eens om draait. De documentaire is nog te bekijken op Vimeo tot 15 februari 2022.

4 opmerkingen:

  1. De rendierherders en hun rendieren horen bij Finland, Zweden en Noorwegen. Dat staat voor ons vast. Wij zeggen altijd tegen elkaar: hoe mooi is het dat er nog zoiets bestaat als rendieren en herders die van de ene plek naar de andere trekken zodat de dieren daar kunnen grazen. En, ja, dus de ruimte nodig hebben om vrij te kunnen bewegen, zonder gehinderd te worden door van alles wat van buitenaf komt en voornamelijk om geld draait.
    Het zou zo ontzettend zonde zijn als iets wat al zo lang bestaat steeds verder af zou brokkelen en er uiteindelijk niet meer zou zijn. Wij hebben zelf ooit een keer van dichtbij mogen zien hoe een enorme kudde rendieren in het najaar door de Sami vanuit de bergen bij elkaar gedreven werd. Het was een indrukwekkend schouwspel en het voelde als een voorrecht om dat mee te mogen maken. Dat zoiets steeds meer beperkt wordt vanwege activiteiten waar anderen flink aan willen verdienen is triest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het wordt ze flink lastig gemaakt door allerlei projecten door steeds weer nieuwe bedrijven. In de documentaire was het redelijk rustig op het gebied van ertswinning omdat het economisch niet gunstig was. Nu in deze tijd begint het allemaal weer te spelen denk ik. De laatste tijd zie ik weer veel berichten erover in het nieuws. Ik vind het fascinerend om te zien hoe ze leefden en leven. En het is het laatste inheemse volk van Europa.

      Wel gaaf dat jullie dat toen meegemaakt hebben.

      Verwijderen
  2. Wellicht te laat voor de gratis actie, maar dat neemt niet weg dat ik deze docu graag wil zien / ga bekijken. Ik vind het interessant en belangrijk om me meer te verdiepen in de Sami, te leren hoe ze leefden en leven. Dus dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan. De publicatie Lapponensis van Michiel Brouwer is ook erg interessant: https://blogzweden.blogspot.com/2021/05/lapponensis-michiel-brouwer.html

      Verwijderen