Google Translate

zaterdag 28 december 2013

Journey to the center of the earth

Filmdetails:
Titel: Journey to the center of the earth
Regisseur: Eric Brevig
Jaar: 2008
Verhaal: Michael D. Weiss, Jennifer Flackett, Mark Levin en natuurlijk Jules Verne
Acteurs: Brendan Fraser, Josh Hutcherson en Anita Briem
Duur: 93 minuten
IMDB cijfer: 5,7De film Journey to the center of the earth gezien. Normaal gesproken een film die we kijken en vervolgens weer vergeten. De film is losjes gebaseerd op een verhaal van Jules Verne. Ik heb het verhaal vroeger wel eens gelezen, maar weet er natuurlijk weinig meer van. Op een gegeven moment gaan Trevor en Sean, de zoon van de vermiste broer van Trevor, naar IJsland en komen terecht bij Hannah Ásgeirsson. Hannah is de dochter van Sigurbjörn Ásgeirsson. Sigurbjörn was net als Max, de broer van Trevor, een verniaan. Hannah wordt de gids van Trevor en Sean en samen beleven ze hachelijke avonturen. In het verhaal van Jules Verne was de IJslandse gids een man genaamd Hans. De film is wel grappig om te zien en laat een paar mooie beelden van IJsland zien en voornamelijk van Snæfellsjökull. Snæfellsjökull ligt op IJsland en is de 1446 meter hoge stratovulkaan Snæfell die bedekt is met een gletsjer (jökull op z'n IJslands, vandaar zijn naam). Hij ligt op het meest westelijke punt van het schiereiland Snæfellsnes (nes is IJslands voor schiereiland). De vulkaan ligt op ongeveer 120 kilometer van IJslands hoofdstad Reykjavik. De vulkaan wordt in Jules Vernes boek "Reis naar het middelpunt der aarde" genoemd als het startpunt voor de ontdekkingsreis van de Duitse professor Liedenbrock en zijn schichtige neef Axel. Ze besloten tot deze reis naar aanleiding van een in een IJslands manuscript gevonden runengeschrift. Dit geschrift zou geschreven zijn door (de fictieve) Arne Saknussemm; overduidelijk een verwijzing naar de zeventiende-eeuwse IJslander Árni Magnússon, die een groot verzamelaar van de oude saga's was. Jules Verne is zelf nooit op IJsland geweest en is volledig afgegaan op informatie die hij uit kaarten, van beschrijvingen en gesprekken kreeg. Waarschijnlijk heeft hij zich laten leiden door de theorie van de geoloog Deville, volgens welke de Europese vulkanen in ondergrondse verbinding met elkaar stonden. De laatste uitbarsting was in 1219, maar tegenwoordig ligt de met de 250 meter dikke ijskap bedekte vulkaan er vredig bij. (Bron: Wikipedia).

Meer informatie over Snæfellsjökull Nationaal park is te vinden in de officiële brochure die hier te vinden is en op de Engelstalige Wikipedia pagina.

Snæfellsjökull


De film speelt zich af in IJsland. Dat is niet het enige wat IJsland betreft. De gids Hannah Ásgeirsson wordt gespeeld door de IJslandse actrice Anita Briem (geboren te Reykjavik op 29 mei 1982). 

Anita Briem
Ik had nog niet eerder van haar gehoord. Ze heeft nog niet in veel films gespeeld. Haar debuut was in 2005 in de Spaanse horrorfilm La Monja oftewel The Nun. Ze heeft in totaal in negen films gespeeld. De lijst met films is te zien op de Engelstalige Wikipedia pagina.Volgens de Nederlandse Wikipedia pagina is ze de dochter van Gunnlaugur Briem, de drummer van Mezzoforte. Mezzoforte is bekend geworden door hun hit Garden party uit 1983 en door het programma Blik op de weg waarin hun muziek wordt gebruikt.

Garden party - Mezzoforte

De Facebook pagina van Anita is hier te vinden. Er is op Facebook ook een fanpagina aanwezig. Ze heeft zelf geen website. Er is wel een bar slechte fanwebsite aanwezig.

Anita Briem (scene uit de film)

Interview Anita Briem over de film

Meer informatie over de film is te vinden op Wikipedia. Een korte recensie over de film is hier te vinden. De film stelt weinig voor, de scenes waar het boek van Jules Verne wordt getoond met de bijbehorende afbeeldingen zijn wel leuk om te zien. Dat het verhaal in IJsland afspeelt en er een IJslandse actrice meespeelt is ook leuk. Dit is in ieder geval de reden dat deze film op Blogzweden is belandt.

Het onderstaande boek had ik vroeger. Ik kon het boek niet meer terugvinden en het zal wel ergens achtergebleven zijn. Gelukkig is het boek te downloaden als ebook via deze weblink. Het boek is in allerlei digitale formaten te downloaden. Ik heb het alvast gedownload zodat ik het boek eventueel weer een keer kan lezen.


Naast de gratis ebook download is er bij Bol.com een uitgave uit 2006 te bestellen via deze link: Reis naar het middelpunt van de aarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten