Google Translate

vrijdag 27 december 2013

In de schaduw van de Lilla Gemonsfjällen - J.H.R. Verboom

Boek details:
Auteur: J.H.R. Verboom
Titel: In de schaduw van de Lilla Gemonsfjällen
Jaartal: 1967
Bladzijde: 103 blz
Uitgeverij: N.V. Uitgeverij "De Banier"- Utrecht


Dit keer een boek van J.H.R. Verboom uit de Banier jeugdserie 1967. Het is een klein boekje die zich afspeelt ten tijde van de kolonisten in de gebieden Lilla Gemonsfjällen, Klimpfjäll, Fjällboberg en Vilhelmina. Het is een verhaal uit het leven van een kolonist die op zoek is naar een plek om zich te vestigen in de schaduw van de Lilla Gemonsfjällen. Het verhaal heeft veel overeenkomsten met het boek In de schaduw van het Marsgebergte van Bernard Nordh. Het boek van Bernard Nordh heb ik eerder beschreven in deze blogpost. Over de schrijver J.H.R. Verboom is weinig bekend. Hij heeft een dertiental boekjes geschreven. Welke dat zijn, staat in dit PDF document. Verder is er geen informatie beschikbaar over de schrijver. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Lilla Gemonsfjällen. Hier is ook niet zoveel informatie over te vinden. Lilla Gemonsfjällen ligt in de buurt van Vilhelmina zoals in de onderstaande afbeelding te zien is.


De hoogte van Lilla Gemonsfjällen is niet helemaal duidelijk. Hier lees je dat de hoogte 1164 meter is en hier 1088 meter.

Het verhaal gaat over Niel, de oudste zoon van Zakris en Stina Bengelson uit Fjällboberg. Niel woont samen met zijn broertjes en zusjes Paul, Aron, Britta, Peter en Gerbert bij zijn ouders. Het eerste gedeelte van het verhaal gaat over de tocht van Niel naar Lilla Gemonsfjällen, de plek waar hij zich in de toekomst wil vestigen. Het tweede deel van het verhaal speelt zich af in Fjällboberg. Er valt verder weinig over het verhaal te vertellen. Wie de boeken van Bernard Nordh leuk vindt, zal het verhaal In de schaduw van Lilla Gemonsfjällen bekend voorkomen. In het verhaal, wat een klein gedeelte laat zien uit het leven van een kolonistenfamilie, komen concessies, Lappen, de magische drum, Fatmomakk, hooischelven, strenge winters en veel sneeuw aan bod. In het boek kwam ik de onderstaande veelzeggende tekst tegen wat Zakris tegen zijn vrouw Stina zegt.

Zo is het vermoedelijk wel met ieder mens, maar ondertussen komt er een nieuwe dag en met dezelfde heftigheid en boosheid, bezet en beladen met zonde, leeft een mens verder. Al de goede voornemens vervliegen als rook en damp in de wind en we zijn weer even hard en zelfzuchtig als voorheen. Dit tekent wel bijzonder onze verdorven aard en bestaan.


Lilla Gemonsfjällen

2 opmerkingen:

  1. Plagiaat!!! :-) Het is natuurlijk gewoon geschreven naar het idee van het boek van Nordh. Het speelt zelfs in hetzelfde gebied, zo ver is Marsfjällen niet van Lilla Gemonsfjällen. Ik vind de tekst die Zakris tegen zijn vrouw Stina zegt overigens wel fraai en inderdaad veelzeggend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk is het plagiaat, maar wel gebaseerd op Nordh en dat is altijd leuk om te lezen :-). Ik vind die boekjes van vroeger wel leuk.

      Verwijderen