Google Translate

zaterdag 14 december 2013

Trönö Nya kyrka

Trönö is een plaats in de gemeente Söderhamn in het landschap Hälsingland en de provincie Gävleborgs län in Zweden. De plaats heeft 158 inwoners (2005) en een oppervlakte van 34 hectare. De plaats ligt aan de rivier de Trönöån. In Trönö ligt een van de oudste kerkgebouwen van heel Zweden, de Gamla kyrka (oude kerk) stamt uit de 12e eeuw. In deze blogpost gaat het over de nya kyrka van Trönö. Ik kende de kerken van Trönö van het blog Svensk Saga van Ria. In deze blogpost kwamen de kerken van Trönö aan de beurt.

Axel Fredrik Nystrom
De nieuwe kerk werd gebouwd eind 1800 en voltooid in 1895 volgens de tekeningen van Axel Fredrik Nystrom. De nieuwe kerk was gebouwd om de oude kerk te vervangen. De oude kerk (Gamla kyrka) bestaat nog steeds. Deze kerk komt in een andere blogpost aan bod. 

De nieuwe kerk werd volledig verwoest door een brand op 11 november 1998. Alleen de stenen muren waren overgebleven. Het renoveren duurde een aantal jaar. De kerk werd heropend in december 2001. De gerenoveerde kerk heeft een lichte en moderne stijl. (Bron: Wikipedia). De architect was Åsa Flarup-Källmark. Het enige object wat de brand heeft overleefd is de Thomas Becket reliekschrijn, gemaakt in 1220 in Limoges te Frankrijk. Men kan het reliekschrijn binnen bekijken.

Martyrdom of Thomas Becket on reliquary in Trönö new church
De kerk was helaas niet open toen we er waren. Op internet kon ik alleen bovenstaande foto van de reliekschrijn vinden. Meer informatie over Thomas Becket is te vinden op deze website

Åsa Flarup-Källmark
De website van Norrala Trönö heeft erg veel informatie over de nieuwe kerk in Trönö in het Zweeds. Als ik het goed heb, is dit de Facebook pagina van Åsa Flarup-Källmark. Volgens een CV wat bij A-sidan arkitektkontor AB te vinden is, moet dit wel waar zijn. De foto's van Åsa lijken op elkaar. De CV van Åsa is hier te vinden.

Op internet nog een drietal foto's gevonden:

Nya kyrka voordat deze afbrandde


Ramen Trönö kerk

Binnen in de kerk
 Wat overblijft zijn de foto's die we gemaakt hebben van deze neogotische kerk.Volgende keer komt Gamla kyrka aan bod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten