Google Translate

dinsdag 28 oktober 2014

Glassdukkene

Film details:
Titel: Glassdukkene
Jaar: 2014
Regisseur: Nils Gaup
Verhaal: Stein Leikanger, Jorun Thørring (boek)
Acteurs: Stig Henrik Hoff, Lena Kristin Ellingsen, Anders Dahlberg
Duur: 92 minuten
IMDB cijfer: 4,9
Samenvatting:
Op een winderige herfstdag wordt in een klein meer op het eiland Tromsø het lijk gevonden van de studente Lisa Beck. De politie en de onderzoeker Aslak Eira vinden het vreemd dat ze niet om het leven is gekomen door verdrinking. Om de verwarring nog groter te maken blijkt het lichaam sporen te bevatten die er op wijzen dat ze in zee is geweest. Als de politie zich geen raad meer weet verdwijnt er opnieuw een jonge studente. Vanaf dat moment ontstaat er een race tegen de klok om deze studente te redden en de moordenaar te ontmaskeren.

De film Glassdukkene is een verfilming van het gelijknamige boek van de Noorse schrijfster Jorun Thørring (geboren in 1955 in Tromsø). In 2008 verscheen de vertaling van Glassdukkene als Poppenspel van de hand van Maaike Lahaise.

Jorun Thørring
De regisseur is Nils Gaup. Eerdere films van hem zijn Ofelas en Kautokeino-opprøret. Ook heeft hij de serie Hjerterått geregisseerd. Ik was dan ook erg benieuwd naar deze film. De boeken van Jorun Thørring heb ik helaas nog niet gelezen. Een andere bekende is de acteur die de rol van Aslak Eira speelt, Stig Henrik Hoff. Hij heeft meegespeeld in de film Kautokeino-opprøret en heeft de rol van Karl-Heinz Strunk gespeeld in de film Into the white.

Het verhaal gaat over de Samische hoofdagent Aslak Eira. Hij woont alleen met zijn vijftienjarige zoon Niilas in Tromsø, Dit levert geweldige beelden op als Asla samen met zijn zoon de natuur in trekt.
De film begint met de verdwijning van Lisa Beck en Aslak en zijn nieuwe collega Kine Berger onderzoeken de verdwijning die eindigt in het Prestvannet meer. Naast de moord en verdwijningen staat de relatie tussen Aslak en zijn zoon centraal. De rol van Aslak wordt goed gespeeld door Stig Henrik Hoff. Jammer dat zijn Sami kant niet verder uitgediept wordt. Ik hoop dat dit in het boek wel het geval is. Leuke film en volgens deze Facebook groep worden er nog twee boeken van Jorun Thørring verfilmd. De muziek is afkomstig van de Noorse band F.A.C.E. uit Tromsø met het nummer Bring me burdens.


Recensies:
- Moviemeter

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad prachtige natuurbeelden, zeg. Het lijkt mij een mooie film. Leuk dat er dan nog twee boeken worden verfilmd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je ziet maar een aantal beelden. Ik denk dat de boeken meer van de omgeving beschrijven. Dit boek staat in ieder geval op de wensenlijst.

      Verwijderen