Google Translate

maandag 6 oktober 2014

Into the White

Film details:
Titel: Into the White
Jaar: 2013
Regisseur: Petter Næss
Verhaal: Ole Meldgaard, Dave Mango
Acteurs: Florian Lukas, David Kross, Lachlan Nieboer, Stig Henrik Hoff en Rupert Grint
Duur: 104 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
Hoog boven de barre Noorse wildernis schieten Duitse en Engelse piloten elkaar neer tijdens een toevallige gewelddadige ontmoeting. Geïsoleerd in de Noorse wildernis moeten ze de strenge winter zien te overleven. Hoewel de oorlog hen tot vijanden heeft gemaakt, is het moeilijk om deze vijandschap te handhaven naarmate de dagen vorderen. Vanwege wederzijdse behoeften ontstaat er een ongeëvenaarde vriendschap en worden ze zelfs kameraden.

De film is licht gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een Duits (Heinkel He 111) en een Brits (Blackburn Skua) vliegtuig die gecrasht zijn in de omgeving van HeilstuguvatnetGrotli. Op Wikipedia is het echte verhaal te lezen. In de film wordt op 27 april 1940 het Duitse vliegtuig neergeschoten boven Grotli door een Brits vliegtuig. Drie Duitsers overleven de crash. Het is winter, er ligt veel sneeuw en het is koud. Into the white dus.Ze komen uiteindelijk een hut tegen. Bijna tegelijkertijd komen ze twee Engelsen tegen. Die zijn afkomstig uit het vliegtuig wat de Duitsers hebben neergeschoten.

De hut.
De Engelsen worden gevangen genomen door de Duitsers. Wat volgt is een indrukwekkende film. Het taalprobleem wordt gedeeltelijk opgelost doordat twee Duitsers Engels kunnen spreken. Het is niet zo dat in één keer volledig in het Engels wordt gesproken zoals in de meeste films gebeurd, er wordt ook regelmatig Duits gesproken. Het grootste gedeelte van de film zich af in de hut. Ondanks de penibele situatie waarin de mannen zich bevinden, is de humor geweldig. Ik heb vooral met plezier zitten kijken naar Feldwebel Wolfgang Strunk en Robert Smith. De samenvatting geeft genoeg informatie over de film zelf. De liefhebbers van oorlogsactie kunnen de film laten liggen, die zit er namelijk niet in. Toch heeft de film me geen moment verveeld.

De natuur van Noorwegen speelt ook een hoofdrol in de film. Er zijn onder andere rendieren te zien. De scene met het noorderlicht is erg mooi gefilmd.

Het noorderlicht.

Geweldige omgeving.

Nog een keer de omgeving.
Aan het einde van de film wordt kort verteld wat er van de mannen is terecht gekomen.

Meer informatie is te vinden op de onderstaande websites:
The Amazing True Story of a Norwegian Ghost Town’s Wrecked Heinkel Bomber
- Heinkel He 111 H-3 Heilstuguvatnet, Grotli Oppland
- Comrade: A True Story

De film is opgenomen op de volgende locaties:
- Grotli, Noorwegen
- Djupvatnet, Noorwegen
- Stryn, Noorwegen
- Trollhättan, Västra Götaland, Zweden

Recensie:
- Moviemeter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten