Google Translate

donderdag 16 oktober 2014

Ze komt nooit meer terug - Hans Koppel

Boek details:
Auteur: Hans Koppel
Titel: Ze komt nooit meer terug
Originele titel: Kommer aldrig mer igen
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: mei 2012
Bladzijde: 233 blz
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
ISBN: 978940050044
Samenvatting:Een huiveringwekkend boek voor de liefhebbers van Jussi Adler-Olsen en Lars Kepler.

Mike Zetterberg woont met zijn vrouw Ylva en hun dochtertje in een huis net buiten Helsingborg. Op een dag komt Ylva niet thuis uit haar werk. Mike gaat er aanvankelijk van uit dat ze iets is gaan drinken met wat collega’s, maar als ze de volgende ochtend nog niet thuis is, vreest hij het ergste.

De politie beschouwt hem als hoofdverdachte. Mike vecht om zijn onschuld te bewijzen én probeert zo goed en zo kwaad als het kan zijn verdriet de baas te zijn om hun dochtertje te beschermen. Hij is onwetend van het feit dat Ylva nog leeft en zich op een steenworp afstand van hun huis bevindt. Haar ontvoerder speelt een wraakzuchtig, sadistisch spel dat teruggaat naar een tragedie in hun beider verleden. Zal Ylva ooit kunnen terugkeren naar huis?


De kinderboekenschrijver Petter Lidbeck (1964) schuilt achter de pseudoniem Hans Koppel. In 2008 heeft Petter zijn eerste roman als Hans Koppel uitgegeven. In 2011 is zijn eerste misdaadroman uitgebracht en dat is dit boek. Dit boek is het eerste deel van een trilogie. Deel twee Jij bent nu van mij is in 2013 uitgebracht. Het derde deel moet nog volgen.

Het verhaal begint met Anders Egerbladh. De beste man heeft altijd dates en nu ook en wel in Restaurant Gondolen. Hij komt Annika's vader tegen. Annika's vader had met Morgan Norberg gepraat. Morgan heeft op zijn doodsbed zijn hart gelucht en vervolgens wordt Anders met een hamer een aantal keer op zijn schedel geslagen. De man stopte pas met slaan toen de hamer in de schedel bleef steken. Dit wordt later bekend als de hamermoord in de Fjällgatan op de Sista Styverns Trap. Het begint direct al zeer gewelddadig.

Het volgende hoofdstuk begint met een lezing van emeritus professor in de psychiatrie en auteur van het boek Slachtoffer en dader, Gösta Lundin. Hij legt een vergelijking met Adolf Hitler en Astrid Lindgren. In Zweden is Astrid Lindgren de tegenpool van Adolf Hitler. Astrid staat symbool voor alles wat goed is in het leven. Adolf en Astrid, zwart en wit, kwaad en goed. Volgens Gösta zit er in iedereen een Adolf en een Astrid. Gösta heeft het over methodes die daders gebruiken om hun slachtoffers te onderwerpen en die zijn overal in de wereld hetzelfde en net zo oud als de mensheid. Managers gebruiken dezelfde technieken als alleenheersers en doen dat omdat er maar twee machtsmiddelen bestaan: het lokkertje en de zweep. Het kan meer van het een of minder van het andere zijn, maar alle methodes zijn variaties op deze twee. De Powerpoint presentatie van Gösta laat het volgende zien:

Sociale isolatie
- Breaking in violence
- Uithongeren
- Geweld en dreigen met geweld
- Kleineren
- Schuld
- Vriendelijkheid, privileges
- Blokkering van het ego
- Uitzichtloze toekomst

Dit hoofdstuk kwam me vreemd over. Toen ik de blogpost aan het maken was, begreep ik pas de context van deze presentatie.

Vervolgens wordt het verhaal van Jörgen Petersson verteld. Hij ziet een schilderij van Lasse Åberg. Er is trouwens een Åberg museum in Bålsta aanwezig.
Afgelopen zomer zijn we nog in Bålsta geweest, maar natuurlijk het museum niet gezien. Wie weet als we de volgende keer in Bålsta komen.... Het schilderij van Lasse Åberg stelde een oude klassenfoto voor waar bij de helft van de gezichten verbleekt en vervaagd waren. Na het bestuderen van de klassenfoto schilderij, ging Jörgen zelf nadenken over zijn eigen klassenfoto. Jörgen is toen gepest, maar later heeft hij door uitgekocht te zijn door de mede-eigenaren uit hun IT bedrijf een bedrag van honderd miljoen in zijn handen gekregen en is nu dus een rijk man. Zijn beste vriend Calle Collin, freelancejournalist bij weekbladen, heeft bij hem in de klas gezeten. De verhaallijn van Jörgen en Calle zijn verweven in het boek. De link met de andere verhaallijnen is dat Jörgen vroeger is gepest door de bende van vier bestaande uit Morgan Norberg, Anders Egerbladh, Johan Lind en Ylva.

Hierna volgt het verhaallijn van Ylva Zetterberg. Ze woont al bijna zes jaar in Hittarp, gemeente Helsingborg met haar man Mike en hun zevenjarige dochter Sanna. Ze komt na afscheid te hebben genomen van haar beste vriendin Nour een stel tegen. Ze wordt door het stel ontvoerd vanwege iets wat twintig jaar geleden is gebeurd met de zestienjarige dochter Annika van het stel. De naam Annika werd al genoemd bij de moord op Anders Egerbladh.

De andere verhaallijn is die van Mike Zetterberg, de man van Ylva. Mike en Ylva hadden elkaar op het werk ontmoet in Stockholm. Ylva's jeugd was niet erg gelukkig. Ze had haar biologische vader nooit ontmoet en haar moeder was zwaar aan de drugs verslaafd. Op zesjarige leeftijd was Ylva in een pleeggezin geplaatst. Na haar tienerjaren heeft ze geen contact meer met hun gehad. Het huwelijk tussen Ylva en Mike was niet al te best. Ylva had regelmatig relaties met andere mannen. Mike accepteerde dat uiteindelijk doordat hij afhankelijk was van zijn vrouw. Deze relatie zorgt ervoor dat de politie Mike verdenkt van de verdwijning van Ylva. De rechercheurs Karlsson en Gerda behandelden de zaak van de verdwenen Ylva. Karlsson zag eruit als de manager op de oude doos van Mastermind.

Gerda was een man, zijn achternaam was Gerdin, maar omdat er niet veel vrouwen op de afdeling werkten, noemden zijn collega's hem zo om wat meer evenwicht in het aantal mannen en vrouwen te brengen.

Dit zijn de ingrediënten van het verhaal. Het verhaal is niet ingewikkeld, maar wel erg gewelddadig. Persoonlijk hou ik niet van dit soort geweld waarin verkrachting en marteling de hoofdrol spelen. Omdat de gebeurtenissen direct beginnen, weet je dat het erg lang gaat duren of ze (Ylva) ooit weer terug komt. Ondanks de brute verkrachtingen en martelingen is het verhaal goed te lezen. Ik had het boek snel uit en ben daarna direct met het tweede deel begonnen. Ik was namelijk zeer benieuwd hoe het tweede deel verder zou gaan omdat Ze komt nooit meer terug een verhaal op zich is en je eigenlijk geen vervolg verwacht. Hoe het verder gaat in het tweede deel is te lezen in een toekomstige blogpost over Jij bent nu van mij. Verrassend was wel dat de schrijver Hans Koppel eigenlijk een kinderboekenschrijver is. Het rijmt niet met het geweld,maar verklaart wel het gebruik van een pseudoniem.

Het verhaal zit goed in elkaar en de drie verhaallijnen worden goed door elkaar verweven. Aan het eind van het verhaal wordt er verteld wat er gebeurd is met Annika.


In het verhaal kwamen weer interessante stukken voor.
  • Mike en zijn dochter gaan een aantal keer naar het winkelcentrum Väla. Afgelopen zomer was het de bedoeling om naar dit grootste winkelcentrum van Zweden te gaan. Helaas is het er niet van gekomen. Als we nog een keer in de buurt komen, houden we Väla zeker in gedachten.
  • Mike gaat naar een psychiater, Gösta Lundin. Het blijkt dat Gösta en Mike buren zijn sinds een jaar. Gösta speelde luchtgitaar en neuriede Smoke on the Water naar aanleiding van de muziekstudio in de kelder onder hun huis.
  • Het eiland Ven
Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten