Google Translate

zaterdag 4 oktober 2014

Het Chalet - Suzanne Vermeer

Boek details:
Auteur: Suzanne Vermeer
Titel: Het Chalet
Verschijningsdatum: januari 2013
Bladzijde: 284 blz
Uitgeverij: Bruna Uitgevers B.V., A.W
ISBN: 9789044968804Samenvatting:
Hartsvriendinnen Annelies en Sara kennen elkaar al sinds de basisschool. Annelies en haar man Wim willen graag kinderen, maar het lukt Annelies niet om zwanger te worden. Hoe meer mislukte pogingen, hoe verbetener Annelies wordt. Wanneer Wim in een dronken bui vreemdgaat is dat voor Annelies een teken dat ze hun leven drastisch om moeten gooien: zij en Wim vertrekken naar IJsland om daar een Bed & Breakfast te beginnen.

Een tijd na hun vertrek nodigen ze Sara en haar nieuwe vriend uit om de vakantie op IJsland door te brengen. Sara verheugt zich er enorm op om eindelijk weer eens goed met haar vriendin bij te praten. Ondanks het hartelijke weerzien merkt ze dat er toch nog spanningen zijn in het huwelijk van Annelies. Er gebeuren vreemde dingen. Wanneer Wim hen de stuipen op het lijf jaagt met een eng verhaal, probeert Sara zich daar niets van aan te trekken. En dan verdwijnt het kamermeisje…


Dit is het tweede boek van Suzanne Vermeer dat ik gelezen heb. De blogpost over het eerste boek Noorderlicht is hier terug te lezen. Een reactie op de Noorderlicht blogpost was een tip van Sandra die verwees naar dit boek van Suzanne Vermeer dat zich afspeelt in IJsland. IJsland is de reden dat ik dit boek gelezen heb.

Het Chalet is niet meer geschreven door de schrijver Paul Goeken. Na de dood van Paul Goeken is een andere schrijver/schrijfster de verhalen gaan schrijven onder de naam Suzanne Vermeer. Meer over Paul Goeken is te vinden in de Noorderlicht blogpost. Het is duidelijk te merken dat het boek niet door Paul Goeken is geschreven. Het Chalet viel me erg tegen. Het duurt en het duurt en het duurt en er worden verhaallijnen bijgehaald die nergens op slaan. Opvulling van het boek volgens mij. Het enige wat interessant is, zijn de gegevens over IJsland. Je krijgt een goed beeld wat IJsland heeft te bieden wat toerisme betreft. IJsland is voor mij nog onbekend. Het enige wat ik wist, was de informatie uit het boek Grafteken. Het Chalet voegt daar de toeristische attracties aan toe. Het verhaal stelt weinig voor,maar de verwerking van oude IJslandse verhalen in de moderne tijd is wel leuk bedacht. Leuk om een tocht door IJsland te hebben gemaakt met dit verhaal.

Het boek begint gelijk met een proloog over een dode vrouw in de sneeuw. Vervolgens maken we in september 2000 kennis met de hartsvriendinnen Annelies Bakker en Sara Verbeek tijdens een drieweekse trip naar Peru. Hier ontmoet Annelies reisleider Wim. Wim werkt namens Sawadee. In Peru zitten ze in de buurt van Machu Picchu, krijgen ze de Nazcalijnen van de Nazca-indianen te zien en Candelabro oftewel de drietand in het zand.

Candelabro
Het verhaal gaat verder in augustus 2008 en Annelies is ondertussen getrouwd met Wim en ze proberen een kind te krijgen wat niet lukt. Annelies werkt op een kinderdagverblijf en dit is extra frustrerend voor haar. De relatie tussen Wim en Annelies wordt er niet beter op en Wim gaat vreemd met zijn collega Tessa. Ze dansen op Cause I'm your lady, and you are my man.


Het dansen op Like the way I do van Melissa Etheridge gaat wat moeilijker en de nacht wordt vervolgd bij Tessa.


Na deze gebeurtenis gaan Wim en Annelies emigreren naar IJsland om de problemen en vooral Tessa achter te laten en nemen een Bed & Breakfast over in het Hallormsstaður gebied. Dit is het enige gebied van IJsland met bomen. Het ligt zo'n 650 kilometer van Reykjavik. Van Sara is weinig nieuws te vernemen. Ze werkt als journaliste voor het roddelblad Hipster en de vriendschap tussen Annelies en Sara wordt beduidend minder intensief.

Het verhaal wordt een aantal keer voorzien van gedeeltes uit het dagboek van Tessa.

Het leven gaat door en in 2009 en 2010 wordt het leven van Sara gevolgd. Tijdens deze fase ontmoet Sara René van Wijk en ze krijgen een relatie. Sara gaat samen met René van 15 t/m 29 december 2012 naar Annelies en Wim toe in IJsland. Hier begint eigenlijk het verhaal waar het chalet van Annelies en Wim een hoofdrol in speelt. Tijdens de fase in IJsland is er genoeg te lezen over de bezienswaardigheden daar. Wat komt er allemaal aan bod?
 • De uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn.
 • Het vliegveld Keflavik, het Schiphol van IJsland.
 • Het Lögurinn-meer en het IJslandse monster van Loch Ness, namelijk de duivel van Lagarfljót. Volgens de legende was het in eerste instantie een heel klein wormpje dat op een gouden ring gezet werd in de hoop dat hij het goud kon laten groeien. Toen de eigenaar van de ring een tijdje later ging kijken naar het resultaat, zag ze tot haar grote verbazing dat niet het goud, maar de worm enorm gegroeid was. Uit frustratie gooide ze de ring met de worm het meer in. Het ontstaan van het beest Lágarfljótsormurinn is een feit. Meer informatie in het onderstaande Youtube filmpje. Engelse ondertiteling is beschikbaar.
Brennivin

Skyr
 • De Gouden Cirkeltour. Dit is een trip langs bezienswaardigheden in Zuidwest-IJsland. Informatie over die tour is hier te vinden. 
 • Het plaatsje Laugarvatn.
 • Het interessante verhaal over huldufólk, het verborgen volk van IJsland. Volgens Wikipedia is het huldufólk een mythologisch volk dat zou leven in de Noordse landen; IJsland, Faeröer, Noorwegen en Denemarken. Haar oorsprong zou liggen in het Paradijs, bij Eva, de moeder aller mensen. Eva had vele kinderen en God kondigde aan dat Hij haar zou bezoeken. Daarop werkte zij hard om al haar kinderen schoon te poetsen zodat ze toonbaar voor Hem waren. Echter, de tijd was te kort en een aantal kinderen bleven ongepoetst. In plaats van hen toch te presenteren verborg zij die kinderen. Toen God aangekomen was, inspecteerde hij de kinderen zorgvuldig, en vroeg Eva of ze nog meer kinderen had. Angstig ontkende zij dat, met als gevolg dat deze kinderen tot een eeuwig verscholen leven veroordeeld waren. Echter, het huldufólk kan zelf bepalen of wij hen kunnen zien of niet. Het huldufólk zorgt er voor dat er vaak ongelukken plaatsvinden als ze gestoord worden. In Het Chalet worden voorbeelden aangehaald over de tunnel onder de Hvalfjörður (walvisfjord) door naar Akranes en IJslands eerste winkelcentrum Smáralind. Meer informatie over deze voorbeelden is terug te lezen op Wikipedia. Erla Stefánsdóttir kan met het huldufólk praten.
 • De krater Grimsnes met het meer Kerið in de krater. Volgens het boek zou de IJslandse zangeres Björk ooit een concert hebben gegeven in de krater. Ik kan helaas hier niets over terug vinden.
Het meer Kerið.
 • De waterval Gullfoss (gouden waterval) met het verhaal over de IJslandse boerin Sigriður Tómasdóttir. Zij heeft de waterval gered door de bouw van een waterkrachtcentrale te voorkomen.
Sigriður Tómasdóttir
De waterval is gebruikt op de hoes van het album Porcupine van Echo & The Bunnymen en in het nummer Heaven van de band Live.

De hoes Porcupine van Echo & The Bunnymen
Hieronder is de clip van Heaven van Live te zien.


 • De geisers Geysir en Strokkur.
 • De Blue Lagoon, het beroemdste IJslandse meer dat boordevol zouten en mineralen zit.
 • Het nationaal park Þingvellir met vulkanen, houten huisjes, kerken en de daartussen opdoemende zwarte rotsen. Þingvellir betekent letterlijk: de vlakte van het parlement.

Het nationaal park Þingvellir.
Recensies:
- Expert review Bol.com
- GoodReads
- NRCLux
- Vrouwenthrillers
- AdorableBooks
- PrinsesjeKim
- Leesfanaten
- Ranking the books

2 opmerkingen:

 1. Wat een uitgebreid verslag, leuk om allemaal te lezen! Jammer dat het boek zelf tegenviel... Wel een bijzonder decor natuurlijk: IJsland. Ik vond ook niet alle boeken van Paul Goeken goed, maar van de opvolger vind ik Winterberg wel weer goed.

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het Noorderlicht was het laatste boek van Paul Goeken en Het Chalet is duidelijk door iemand anders geschreven. Dat was goed te merken. IJsland is inderdaad een mooie setting en ik weet weer wat meer over IJsland :-). Winterberg speelt zich niet af in het hoge noorden, dus valt daarom af om te lezen.

   Verwijderen