Google Translate

zondag 19 oktober 2014

Vätteryds gravfält

Vätteryds gravfält, ook wel bekend als Vätterydshed, is een ijzertijd grafveld in gemeente Hässleholm in Skåne. Het is gelegen in een heideveld tussen de plaatsjes Tjörnarp en Sösdala. Het grafveld ligt pal naast het café Brevé waar ik het in deze blogpost over had. Het grafveld bestaat uit 183 menhirs, 15 steenschepen (de grootste 25 meter lang en 8 meter breed) en 2 steencirkels. Veel van de steenschepen zijn zo beschadigd dat de overgebleven delen kleiner zijn dan de helft van de oorspronkelijke grootte. Een mooie overzichtsfoto van het grafveld is hieronder te zien. De foto is afkomstig van Wikipedia.

Foto van Vätteryds gravfält van Wikipedia.
In het begin van de 19e eeuw werd Vätteryd, met ongeveer 600 menhirs, beschouwd als het grootste grafveld in Scandinavië. Het onderzoek uitgevoerd tussen 1955 en 1957 maakte duidelijk dat de site een plaats van crematie begrafenissen is geweest. De gevonden grafgiften, zoals bronzen sieraden, werden naar verschillende musea in Stockholm gebracht. (Bron: Wikipedia).

Op de website van Wadbring staat een afbeelding van hoe de begraafplaats er uitzag toen er nog meer dan 600 stenen stonden. Ook zijn op deze website een tweetal foto's te zien van de stenen dat het gras gemaaid was. Toen wij er waren, stond het gras best wel hoog. Nog meer foto's zijn te zien op deze blogpost.

InformatiebordGeen opmerkingen:

Een reactie posten