Google Translate

zondag 26 oktober 2014

Mies vailla menneisyyttä - The Man Without a Past

Film details:
Titel: Mies vailla menneisyyttä (The man without a past)
Jaar: 2002
Regisseur: Aki Kaurismäki
Verhaal: Aki Kaurismäki
Acteurs: Markku Peltola, Kati Outinen, Annikki Tähti
Duur: 97 minuten
IMDB cijfer: 7,7Samenvatting:
Een man wordt bij zijn aankomst in Helsinki in elkaar geslagen en beroofd van al zijn papieren en geld. Wanneer hij in een ziekenhuis wakker wordt, is hij zijn geheugen kwijt. Het feit dat deze man zijn eigen naam niet meer herinnert zorgt voor enkele wrang-komische situaties. Na door een vriendelijk echtpaar outcasts te zijn opgevangen huurt hij van de corrupte bewaker van het containerpark een container met een jukebox en een hele verzameling oude R&B-platen.
Hardnekkig probeert de man zonder verleden met de hulp van Irma, een Leger des Heils-soldate, een nieuw bestaan op te bouwen dat hem weer enige waardigheid zal geven. Zijn leven neemt een totaal andere wending wanneer hij het muziekbandje van het Leger des Heils wil omtoveren tot een heus rock&tango-combo.

Omdat hij vindt dat er geen hoop meer is in de wereld, maakte Aki Kaurismäki een hoopvolle film zonder al te veel pessimisme. Zijn liefde voor de arbeidersklasse uitte zich al eerder in zijn Proletarische Trilogie (Shadows in Paradise, Ariel en The Match Factory Girl). Ook met The Man Without a Past brengt hij weer een humoristische, absurde, maar zeker ook respectvolle ode aan gewone mensen in vreemde omstandigheden.


Een bijzondere film van regisseur Aki Kaurismäki. Dit is de eerste film die ik van hem heb gezien, Het is het tweede deel in de Finland trilogie. Deel een was Drifting Clouds en het derde deel Lights in the Dusk. De samenvatting geeft het verhaal goed weer en geeft tevens een goede beschrijving van Aki Kaurismäki. In de film krijg je een goed beeld van de onderkant van Helsinki. Het is niet duidelijk in welke tijd het verhaal zich afspeelt. De auto's zijn bv oud en andere dingen zijn weer modern. Het is een film die je of geweldig vindt of helemaal niets. Ik moet zeggen dat ik de film wel erg goed vond. Het verhaal over een man die helemaal opnieuw moet beginnen aan de onderkant van de maatschappij boeit. De film zit goed in elkaar en levert soms lachmomenten op. Ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar het eerste en derde deel.

Oude auto's.
Het leven vindt plaats in oude zeecontainers zoals hieronder is te zien.


Dit levert wel eens creatieve beelden op zoals de douche in de scene hieronder.


In de film is een oude jukebox regelmatig te zien. Het is een Fonic M-120-M jukebox. een Poolse jukebox uit waarschijnlijk 1964. Meer informatie over de jukebox is hier te lezen.

Een Fonic M-120-M jukebox.
De Finse Leger des Heils, Pelastusarmeija, is goed vertegenwoordigd in de film.

Leger des Heils.
Tijdens de scene in een café zie je een foto duidelijk in beeld. Je weet eigenlijk dat er een verhaal achter die foto aanwezig is en dit bleek inderdaad het geval. Op de foto staat de acteur Matti Pellonpää. Matti Pellonpää was de favoriete acteur van Aki Kaurismäki. Het was de bedoeling dat Matti Pellonpää de hoofdrollen zou spelen in de trilogie, maar hij overleed in 1995 en kon dus geen rol spelen in de trilogie. Op deze manier is hij toch nog aanwezig in de film.

Matti Pellonpää
In de film komt muziek voor. De soundtrack is hier te zien. De twee meest opvallende nummers zijn afkomstig van Marko Haavisto. Ik heb de twee nummers van Marko Haavisto uit de film hieronder opgenomen. Goede muziek.
Van het nummer Stay kwam ik nog een fantastische akoestische uitvoering tegen. Hieronder is deze uitvoering van Stay te horen.


Recensies:
- Filmrecensies
- Moviemeter
- LePaulski
- FilmTotaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten