Google Translate

zondag 22 december 2013

Nieuwjaars blog challenge 15: Nu het einde van het jaar in zicht komt....

Challenge nummer 15: Nu het einde van het jaar in zicht komt....

De opdracht deze keer is te schrijven over Nu het einde van het jaar in zicht komt.... Kerst kondigt het einde van het jaar aan en dan is het logisch om een blogpost over de plek waar de kerstman woont te maken. Vorige keer ging het over Santapark en deze keer over de poolcirkel te Rovaniemi oftewel Santa Claus village, want Santapark in Rovaniemi is niet de enige plek waar de kerstman overduidelijk aanwezig is. In Rovaniemi is naast Santapark ook Santa Claus village gevestigd. Het is een kerstdorp dat op de poolcirkel is gebouwd. Elly Koster heeft een mooie blogpost over Santa Claus village geschreven. In haar blogpost is te lezen dat je zelf brieven kon schrijven en deze bij de kerstman op de post kon doen. Ze zouden dan met kerstmis aankomen. Jammer genoeg wisten we niet dat het kon en hebben dit dus niet gedaan. De blogpost van Elly is te vinden op haar website.

We hadden alleen nog maar de poolcirkel overgang in Jokkmokk gezien. De Jokkmokk poolcirkel is beschreven in deze blogpost. Grappig is dat we het toen erg vonden tegenvallen en dat de poolcirkel in Rovaniemi ons leuker leek. Veel gezelliger dan bij Jokkmokk. Het is maar goed dat ik het heb vastgelegd in een blogpost. Wat een heimwee hadden we naar de poolcirkel in Jokkmokk :-). Santa Claus village is niet echt aan ons besteed. Wat een commerciële plek. Er zijn bijna alleen maar souvenir winkeltjes met allemaal dezelfde souvenirs. Genoeg rendiervellen en andere pruttel. De winkel Taigakoru was een verademing tussen al het souvenir geweld. De officiële website van Santa Claus village is hier te vinden. Een live video van Santa Claus village is te vinden op de officiële website.

Santa Claus village


Kerst tentoonstelling

Scene uit de kerst tentoonstelling

Postkantoor geschiedenis van de kerstman (meer info over het postkantoor op de website van Elly Koster)


Lavvu

De poolcirkel

Hier woont de kerstman.

Langste sjaal van de wereld
In Santa Claus village kun je mee breien aan de langste sjaal ter wereld. Op internet kon ik alleen een foto van Caroline vinden die in 2009 een paar steken heeft gebreid aan de sjaal. Caroline verbleef in 26 januari 2009 tot 25 april 2009 in Rovaniemi om te studeren aan de Universiteit van Lapland. Haar belevenissen van die tijd zijn te vinden op deze website. Een andere foto van de sjaal is hier te zien.

Caroline aan het breien in 2009
Van dezelfde Caroline nog een foto van haar en de kerstman. Je kunt namelijk in het huis van de kerstman op de foto met hem. Je mag zelf geen camera meenemen. De foto wordt voor je gemaakt. Het resultaat in 2009 is hieronder te zien. Wij zijn niet op de foto gegaan.

Caroline op de foto met de kerstman

Achter Santa Claus village staan een paar lavvu's.
De geschiedenis van de Saami kun je nalezen op een informatiebord. Dit gedeelte was nog niet af. Men was er afgelopen zomer nog aan het bouwen.

We waren redelijk in de buurt van Rovaniemi en zijn daarom hier naar toe geweest. Het is leuk om het een keer te zien, maar om er speciaal heen te vliegen met kerst zoals velen doen, is overdreven. Onze zoon heeft er in ieder geval een mes van J. Marttiini aan overgehouden.De messen van J. Marttiini zijn in elke souvenirwinkel van Santa Claus village te vinden. Er is in Santa Claus village een eigen winkel van J. Marttiini.

Marttiini Factory shop Artic circle
Het merk J. Marttiini staat voor Johan Henrik (Janne) Marttiini.

Janne Marttiini
Hij is geboren in 1893 te Sodankylä. Op zijn zestiende had hij een eerste baan als leerling van een smid en in 1923 richtte hij zijn eigen smederij op te Rovaniemi. Hij ontwierp toen zijn eerste mes, het Lynx mes, naast het maken van sikkels, zeisen en andere ijzeren onderdelen. In 1928 richtte Janne de J. Marttiini Knife Factory in Vartiokatu Street te Rovaniemi op. In 1970 stierf hij op 77 jarige leeftijd. De rest van de geschiedenis is na te lezen op de J. Marttiini website. De officiële website van J. Marttiini is hier te vinden.

8 opmerkingen:

 1. Leuk stuk Hans, we komen hier al helemaal in de kerstsferen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het kerstman dorp is denk ik wel heel leuk om met kinderen te bezoeken, maar om daar nu met kerst naar toe te gaan, lijkt mij ook te veel van het goede. Zitten we liever in een rood geschilderd houten huis temidden van besneeuwde bossen.

  God Jul!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou mooi zijn als we met kerst in die buurt zaten, maar dan wel 3 weken of zo :-).

   Verwijderen
 3. Hele fijne feestdagen en voor 2014 vooral veel gezondheid liefde en geluk

  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou ik ben nu zo blij dat ik daar niet naar toe ben gegaan. Ik heb een half jaar in Finland gewoond (tijdens mijn studie) en de vliegreis naar Rovaniemi was net zo duur als de vliegreis naar huis. Wens je hele fijne kerstdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als het rendier hard gaat kakken En de Kerstman zijn broek laat zakken. Dan pas wordt het fijn En zal het snel Nieuwjaar zijn.

  Ik vroeg zonet aan mijn gsm: “Gsmeke, gsmeke in mijn hand, Stuur nu nieuwjaarswensen naar De onnozelste in mijn bestand” Ik ben benieuwd wie nu dit smske aan het lezen is Maar toch een gelukkig en gezond 2014!

  BeantwoordenVerwijderen